Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανακοινώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του «Τόκιο 2020»

Λιγότερο από δύο χρόνια απομένουν μέχρι την έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν στα μέσα Ιουλίου 2018 το πρόγραμμα των Αγώνων, με μία μόνο εκκρεμότητα, αυτή της κολύμβησης. Η εκκρεμότητα για το κατά πόσον οι τελικοί του αθλήματος θα διεξαχθούν βράδυ ή πρωί (ώρα Ιαπωνίας), κάτι που θα παίξει ρόλο στη θέαση για τη μεγάλη (και ακριβή) τηλεοπτική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αφήσει μέχρι στιγμής την κολύμβηση εκτός ανακοίνωσης του προγράμματος. Οι ημερομηνίες όλων των υπόλοιπων αθλημάτων έχουν πλέον γνωστοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη ΔΟΕ, ότι «χρειάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο προγραμματισμού και επαφών με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη για να καταλήξουμε στο πρόγραμμα. Λάβαμε υπόψη την εμπειρία των αθλητών και την άνεση τους, τους κανονισμούς των διεθνών ομοσπονδιών, την ισότητα των φύλων και τη δημοτικότητα των αθλημάτων». Με πέντε νέα αθλήματα να προστίθενται στο πρόγραμμα, ο αριθμός των σπορ έχει αυξηθεί σε 33, από τα 28 που βρίσκονταν στο πρόγραμμα του «Ρίο 2016».

Η δράση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ξεκινήσει δύο μέρες πριν την τελετή έναρξης, δηλαδή την Τετάρτη 22 Ιουλίου, με το ποδόσφαιρο και το σόφτμπολ. Την ημέρα της τελετής έναρξης, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, θα διεξαχθούν προκριματικοί σε τοξοβολία και κωπηλασία. Η 1η Αυγούστου, έχει χαρακτηριστεί ως το «Σούπερ Σάββατο» από τους διοργανωτές, αφού την ημέρα εκείνη δράση θα υπάρχει σε 23 αθλήματα με δεκάδες μετάλλια προς διεκδίκηση.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ την Κυριακή 9 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η τελετή λήξης.

Το κυπριακό ενδιαφέρον
Αν και υπάρχει ακόμη αρκετός καιρός μέχρι τους Αγώνες και η σύνθεση της κυπριακής ομάδας δεν είναι ακόμη γνωστή, εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη την ομάδα του 2016, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αναφορά στα συγκεκριμένα αθλήματα, όπου ενδέχεται να έχουμε κυπριακή παρουσία. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι σχεδόν σε κάθε Ολυμπιάδα, υπάρχουν και άλλα αθλήματα που καταφέρνουν και εξασφαλίζουν προκρίσεις αθλητών τους και εκπροσώπηση της Κύπρου στους Αγώνες, ένα γεγονός όμως το οποίο για τώρα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Αναμένεται πως το μεγαλύτερο μέρος των κυπριακών υποχρεώσεων θα προκύψει την 1η εβδομάδα των Αγώνων. Η Κύπρος ίσως κάνει την πρώτη της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες την επομένη της τελετής έναρξης, δηλαδή το Σάββατο 25 Ιουλίου, αφού την ημέρα εκείνη αναμένεται να ξεκινήσει η κολύμβηση, η ενόργανη γυμναστική και το τένις. Η ποδηλασία δρόμου ανδρών και γυναικών θα διεξαχθούν Σάββατο (25/07) και Κυριακή (26/07) με τον τερματισμό στην πίστα Φούτζι, δίπλα από το ομώνυμο όρος, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Το σκητ ανδρών και γυναικών στην σκοποβολή είναι προγραμματισμένο για τα διήμερα 26-27 Ιουλίου (Κυριακή-Δευτέρα) και 29-30 Ιουλίου (Τετάρτη-Πέμπτη στο σκοπευτήριο Asaka. Την Κυριακή 26 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δράση και στην ιστιοπλοΐα, με τις κούρσες σε Laser και RS:X να συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τις 31 Ιουλίου. Από το Σάββατο 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι τελικοί στην Enoshima Yacht Harbour, που βρίσκεται στα νότια προάστεια του Τόκιο.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ξεκινά ο στίβος, στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, την ημέρα πριν την τελετή λήξης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. (Κάντε κλικ εδώ).

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
2 Αυγούστου 2018

 

 

Search