Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

Σημαντικές αποφάσεις της ΔΟΕ ενόψει «Τόκιο 2020»

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε το διήμερο 3-4 Μαρτίου 2020 στην έδρα της στη Λωζάνη.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό, η ΔΟΕ τόνισε ότι οι προετοιμασίες για το «Τόκιο 2020» συνεχίζονται κανονικά, με βάση τον προγραμματισμό και καλεί τους αθλητές να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την πρόκριση και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου», τόνισε η ΔΟΕ, που πρόσθεσε ότι από τον Φεβρουάριο έχει συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή της ΔΟΕ, της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, της πόλης του Τόκιο, της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όσον αφορά τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της προώθησης της ισότητας των φύλων, λήφθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, στην τελετή έναρξης της 24ης Ιουλίου, η κάθε Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να ορίσει δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι θα μεταφέρουν μαζί τη σημαία της χώρας τους! Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως και οι 206 ομάδες, καθώς και η Ομάδα Προσφύγων, θα πρέπει να συμμετάσχουν με άτομα και των δύο φύλων.

Στο «Λονδίνο 2012» ήταν μόλις η πρώτη φορά που όλες οι Ολυμπιακές Επιτροπές έστειλαν και γυναίκα στους Ολυμπιακούς (Μπρουνέι, Σαουδική Αραβία και Κατάρ ήταν οι τελευταίες χώρες που το έπραξαν), όμως ουδέποτε υπήρξε περίπτωση και οι 206 χώρες να συμμετάσχουν ταυτόχρονα με άτομα και των δύο φύλων. Για να γίνει εφικτό αυτό, θα δοθούν κάποιες επιπλέον κάρτες πρόκρισης, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στο Τόκιο σε 48,8% των συμμετεχόντων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «Τόκιο 2020», η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε ενώπιων της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ την πορεία των προετοιμασιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι 186 χώρες υπέγραψαν τη διακήρυξη του ΟΗΕ για εκεχειρία την περίοδο των Αγώνων, καθώς και ότι κατατέθηκαν 80 εκατομμύρια αιτήσεις για εισιτήρια, κάτι που σημαίνει ότι τα στάδια θα είναι γεμάτα. Επιπλέον, οι διοργανωτές παρουσίασαν το μότο των Αγώνων που είναι “United by Emotion”, γνωστοποίησαν το διορισμό του δημάρχου του Ολυμπιακού Χωριού και επιβεβαίωσαν την αλλαγή της τοποθεσίας των Μαραθωνίων δρόμων, από το Τόκιο, στην πόλη Σαπόρο. Όσον αφορά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, η Αφή θα γίνει στην Ολυμπία στις 12 Μαρτίου και στις 26 Μαρτίου θα αρχίσει η διαδρομή της Φλόγας σε όλη την επικράτεια της Ιαπωνίας.

Σε άλλα θέματα, η ΔΟΕ ενέκρινε εισήγηση όπως η Σύνοδος του 2023 διεξαχθεί στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας. Εγκρίθηκε η Ταϊτή ως ο χώρος διεξαγωγής του αθλήματος του σέρφινγκ για το «Παρίσι 2024», γαλλική κτήση που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 15.700 χιλιόμετρα μακριά τη Γαλλία. Και, αποκαλύφθηκε ο στόχος της ΔΟΕ όπως από το 2030 και έπειτα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον, ενώ η ΔΟΕ θα δημιουργήσει το Ολυμπιακό Δάσος, στην Αφρική, ως κομμάτι του πρότζεκτ των Ηνωμένων Εθνών, για δημιουργία του Σπουδαίου Πράσινου Τείχους στη συγκεκριμένη ήπειρο.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
5 Μαρτίου 2020

 

 

Search