Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

Διεξήχθη εικονικά η 136η Σύνοδος της ΔΟΕ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η ετήσια Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) διεξήχθη εικονικά, λόγω των περιορισμών που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η 136η Σύνοδος της ΔΟΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, μία σύνοδο που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο Τόκιο, λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων, όμως η αναβολή για ένα χρόνο, έφερε και την αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της Συνόδου.

Ο Πρόεδρος Δρ. Τόμας Μπαχ, μιλώντας από την έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάνη της Ελβετίας, στην εναρκτήρια του ομιλία στην 136η Σύνοδο, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Ολυμπιακό Κίνημα από την πανδημία, λέγοντας πως η απόφαση για αναβολή του «Τόκιο 2020» ήταν μία δύσκολη και επίπονη απόφαση και πρόσθεσε πως «είμαι βέβαιος ότι το 2021 θα μετατρέψουμε αυτούς τους Αγώνες σε μια άνευ προηγουμένου γιορτή της ανθρωπότητας».

Κλείνοντας, ο Δρ. Μπαχ μίλησε για τις εκλογές της ΔΟΕ του 2021, λέγοντας πως «αν εσείς, τα μέλη της ΔΟΕ το επιθυμείτε, είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της ΔΟΕ και να συνεχίσω να υπηρετώ το Ολυμπιακό Κίνημα γι’ άλλα τέσσερα χρόνια».

Δύο Σύνοδοι το 2021
Η εκλογική Σύνοδος της ΔΟΕ, η 137η, ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Μάιο του 2021 σε Αθήνα και Ολυμπία, όμως με το Τόκιο να φιλοξενεί Σύνοδο της ΔΟΕ του χρόνου τον Ιούλιο, η 136η Σύνοδος αποφάσισε όπως το 2021 θα πραγματοποιηθούν δύο Σύνοδοι. Συγκεκριμένα, η 137η θα διεξαχθεί την Άνοιξη και θα είναι εκλογική και η 138η Σύνοδος θα λάβει χώρα στο Τόκιο, λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου).

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/07) η ΔΟΕ, θα ζητηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να δηλώσει τις προθέσεις της για τη διοργάνωση της 137ης Συνόδου. Η νέα ηγεσία της ΔΟΕ που θα εκλεγεί την Άνοιξη του 2021, θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 9 Αυγούστου.

Το Τόκιο επιβεβαίωσε τα στάδια
Σε μια άλλη πολύ θετική εξέλιξη, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Τόκιο 2020» κ. Γιοσίρο Μόρι, στη διάρκεια της έκθεσης προόδου που έκανε ενώπιων της 136ης Συνόδου, αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε η επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας όλων των σταδίων, του Ολυμπιακού Χωριού και του Κέντρου Τύπου για το 2021, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στο «Τόκιο 2020» να δημοσιεύσει παράλληλα και το αναθεωρημένο πρόγραμμα των Αγώνων, το οποίο είναι ουσιαστικά το ίδιο με αυτό που θα ίσχυε το 2020. Η αγωνιστική δράση στο «Τόκιο 2020» θα ξεκινήσει δύο μέρες πριν την τελετή έναρξης, δηλαδή στις 21 Ιουλίου 2021, με αγώνες σε σοφτμπολ, μπέιζμπολ και ποδόσφαιρο γυναικών. Η επιβεβαίωση των σταδίων και άλλων χώρων για το 2021 αποτέλεσε μία τιτάνια προσπάθεια, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και την οποία έφεραν εις πέρας οι Ιάπωνες διοργανωτές.

--Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του "Τόκιο 2020"--

Στην 136η Σύνοδο προχώρησαν στην έκθεση προόδου τους και όλες οι υπόλοιπες επικείμενες διοργανώτριες θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες είναι οι «Πεκίνο 2022», «Παρίσι 2024», «Μιλάνο Κορτίνα 2026» και «Λος Άντζελες 2028».

Η Σύνοδος της ΔΟΕ επιβεβαίωσε και την αναβολή για τέσσερα χρόνια των 4ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, που θα διεξάγονταν στο Ντακάρ της Σενεγάλης το 2022, και τελικά θα διεξαχθεί το 2026, οπόταν η Αφρική θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά Ολυμπιακή διοργάνωση.

Εκλογές στο εκτελεστικό συμβούλιο
Η 136η Σύνοδος έφερε και την εκλογή νέων μελών στο εκτελεστικό της ΔΟΕ. Ο Τζον Κόουτς από την Αυστραλία και ο Σερ Μιανγκ Νγκ από τη Σιγκαπούρη εξελέγησαν αντιπρόεδροι της ΔΟΕ, σε αντικατάσταση των Ουγκούρ Ερντενέρ (Τουρκία) και Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (Ισπανία), η θητεία των οποίων ολοκληρώθηκε. Επιπλέον, μέλη του εκτελεστικού εξελέγησαν η Μικαέλα Γιαβόρσκι και ο Τζεράρντο Βάρθαϊν, σε αντικατάσταση των Σεργκέι Μπούμπκα και Σερ Μιανγκ Νγκ, των οποίων επίσης η θητεία ως μέλη ολοκληρώθηκε.

Από κει και πέρα, η 136η Σύνοδος ενέκρινε και τις υποψηφιότητες των πέντε νέων μελών της ΔΟΕ, με τον αριθμό των μελών να ανέρχεται πλέον στους 104. Πρόκειται για την κα. Μαρία ντε λα Καριδάδ Κολόν Ρουένες (Κούβα), κα. Κολίνα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς (Κροατία), Πριγκίπισσα Ρίμα Μπαντάρ Αλ-Σαούντ (Σαουδική Αραβία), κ. Μπατουσίγκ Μπατμπολντ (Μογγολία) και Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου (Μ. Βρετανία).

Τέλος, η 136η Σύνοδος ενέκρινε την αναβολή των εκλογών για την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ για ένα χρόνο, παράλληλα με το «Τόκιο 2020». Θυμίζουμε ότι ο Παύλος Κοντίδης είναι ένας από τους 32 υποψήφιους για τις πέντε θέσεις. Οι πέντε που θα εκλεγούν, θα γίνουν αυτόματα και μέλη της ΔΟΕ. Η θητεία των αθλητών που θα εκλεγούν το 2021, θα λήξει κανονικά το 2028, ταυτόχρονα με την τελετή λήξης του «Λος Άντζελες 2028».

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
18 Ιουλίου 2020

 

 

Search