Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κηρύχθηκε η έναρξη των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «ΠιονγκΤσάνγκ 2018»

Ο αθλητής του αλπικού σκι Ντίνος Λευκαρίτης ήταν ο σημαιοφόρος της Κύπρου στην τελετή έναρξης

Με σημαιοφόρο τον αθλητή του αλπικού σκι Ντίνο Ντ. Λευκαρίτη, η Κύπρος εισήλθε 75η στη σειρά στην παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018, που έλαβε χώρα το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου στην ΠιονγκΤσάνγκ της Νοτίου Κορέας.

Στις στιγμές που διήρκεσε η είσοδος της κυπριακής ομάδας, οι κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου της κορεατικής πόλης «ντύθηκαν» στα χρώματα της κυπριακής σημαίας, με τους 35 χιλιάδες θεατές να υποδέχονται -ανάμεσα στους χιλιάδες που παρέλασαν- και τα τρία μέλη της αποστολής της Κύπρου, τον μοναδικό μας αθλητή στη διοργάνωση Ντίνο Ντ. Λευκαρίτη, τον αρχηγό αποστολής Ντίνο Τ. Λευκαρίτη και τον προπονητή Μίλαν Μάτιτς.

Πρώτη στην παρέλαση εισήλθε η Ελλάδα, ως η χώρα που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με σημαιοφόρο την αθλήτρια του αλπικού σκι, Σοφία Ράλλη. Η μεγαλύτερη ομάδα ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών με 242 αθλητές, ενώ ακολούθησε ο Καναδάς με 225 και η Ελβετία με 169.

Μαζί η Κορέα
Κορυφαία στιγμή στην παρέλαση των χωρών ήταν η κοινή είσοδος των αθλητών της Νοτίου και Βόρειας Κορέας, υπό τη σημαία της ενοποίησης της χερσονήσου. Οι δύο χώρες, παρά τη μεταξύ τους ένταση, απέδειξαν ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα και η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούν αξίες που ξεπερνούν ακόμη και τα πιο δύσκολα εμπόδια.

Με το τέλος της παρέλασης, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζάε-ιν κήρυξε την έναρξη των Αγώνων. Οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, με περίπου 3 χιλιάδες αθλητές από 92 χώρες να λαμβάνουν μέρος. Αρκετοί ήταν οι αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών που παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης. Ανάμεσα τους ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ τη Βόρεια Κορέα εκπροσώπησαν στην τελετή ο αρχηγός του κράτους Κιμ Γιονγκ Ναμ και η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την παρέλαση, ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής Σημαίας, η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου (στα ελληνικά), οι όρκοι των αθλητών, προπονητών και κριτών και η είσοδος της Ολυμπιακής Φλόγας στο Στάδιο.

Κύριο θέμα η ειρήνη
Κορυφαίοι αθλητές της διοργανώτριας χώρας, της Νοτίου Κορέας, σε Θερινά και Χειμερινά σπορ, μετέφεραν τη Φλόγα, πριν αυτή καταλήξει σε δύο αθλήτριες της ενοποιημένης ομάδας της Κορέας στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών. Αυτές με τη σειρά τους παρέδωσαν τη Δάδα στην χρυσή Ολυμπιονίκη του 2010 στο Βανκούβερ στο καλλιτεχνικό πατινάζ Κιμ Γιούνα, η οποία ανέλαβε την τιμή και ευθύνη να ανάψει το βωμό.

Η τελετή έναρξης, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, είχε ως κύριο θέμα την ειρήνη. Πολλές ήταν οι αναφορές στην ειρήνη και στην κοινή συμβίωση των λαών του κόσμου, με την κοινή παρουσία Νοτίου και Βόρειας Κορέας να αποδεικνύει στην πράξη ότι ο αθλητισμός ενώνει.

 

 

Search