Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Previous Next

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια η πρώτη Ολυμπιακή εμφάνιση της Κύπρου!

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 1980, η Κύπρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Ήταν ένα πρωινό Δευτέρας, στο όρος Whiteface στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έλαβε χώρα το άθλημα του αλπικού σκι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λέικ Πλάσιντ.

Στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ, ο 27χρονος τότε Φίλιππος Ξενοφώντος ξεκίνησε την προσπάθεια του στην 1η κατάβαση, όπου τερμάτισε 63ος με χρόνο 1:49.52, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος αθλητής που εκπροσωπώντας την Κύπρο, συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως γνωστό, αθλητές από τις πόλεις-κράτη του νησιού μας αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, ενώ Κύπριοι συμμετείχαν με την Ελλάδα και στις Ολυμπιάδες της σύγχρονης εποχής, με τρεις μάλιστα Κύπριους να αγωνίζονται στην Αθήνα το 1896, δύο απ΄ αυτούς, οι Ιωάννης Φραγκούδης (σκοποβολή) και Αριστείδης Κωνσταντινίδης (ποδηλασία), να κερδίζουν και μετάλλια!

Όμως, ως ξεχωριστή Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Κύπρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 στους Χειμερινούς, στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Μερικά λεπτά μετά τον Φίλιππο Ξενοφώντος, ακολούθησε ο Ανδρέας Πηλαβάκης, ο οποίος στη δική του 1η κατάβαση τερμάτισε 62ος με χρόνο 1:44.92. Για την ιστορία, ο Ξενοφώντος ήταν 53ος στην 2η κατάβαση και συνολικά 54ος στο αγώνισμα του γιγ. σλάλομ, ενώ ο Πηλαβάκης δεν τερμάτισε τη 2η κατάβαση.

Στους ίδιους Ολυμπιακούς συμμετείχε και η 14χρονη τότε Λίνα Αριστοδήμου, επίσης στα αγωνίσματα του γιγαντιαίου σλάλομ και του σλάλομ.

Μερικούς μήνες μετά, το καλοκαίρι του 1980 στη Μόσχα, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά και σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
18 Φεβρουαρίου 2020

 

 

Search