Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2019-2021

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της περιόδου 2019-2021. Ο Σχεδιασμός καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον οίκο Ernst & Young έχοντας ως γνώμονα τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με στόχο την άριστη λειτουργία όλων των στοιχείων που τη συνθέτουν ως οργανισμό.

Στην Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, εκπρόσπωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των χορηγών της ΚΟΕ και Πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών.

Ντ. Μιχαηλίδης : Ολυμπιακό Κέντρο Στήριξης Αθλητών & Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη
Ο Προέδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων του Οργανισμού, οι οποίες εναρμονισμένες πλήρως με το Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη και τη γενικότερη πολιτική που πρέπει να ακολουθεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβαν παράλληλα υπόψιν τις παρατηρήσεις τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παρουσίασε δύο μεγαλεπήβολα έργα τα οποία επίσης αποτελούν κομμάτι του σχεδιασμού της Ολυμπιακής Επιτροπής και τα οποία ήδη βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, που είναι η ίδρυση του Κυπριακού Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης Αθλητών και η δημιουργία της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης.

Σε ότι αφορά το Ολυμπιακό Κέντρο Στήριξης αθλητών, θα έχει ως στόχο να δίνει την ευκαιρία στους αθλητές μας να έχουν άμεση πρόσβαση σε αθλητίατρους, αθλητικούς ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, αθλητικούς διαιτολόγους και διατροφολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες, ενώ η στήριξη τους δεν θα περιορίζεται μόνο στο ιατρικό κομμάτι, αλλά θα επεκτείνεται και σε θέματα συμβουλών επικοινωνίας.

Η σύσταση της της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης έχει ήδη δρομολογηθεί και φιλοδοξεί να παρέχει τη δυνατότητα σε μελετητές και ερευνητές, φοιτητές και μαθητές, σε κάθε ενδιαφερόμενο, να εξεύρουν συγκεντρωμένη την απαραίτητη βιβλιογραφία που αφορά τον κυπριακό αθλητισμό.

Όλγα Πιπερίδου : Πρώτιστο μέλημα μας οι αθλητές και η νεολαία
Παρουσιάζοντας τον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2019-2021 και τους στόχους που καλείται να υλοποιήσει, η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη σημείωσε τα εξής: «Σεβασμός-Φιλία-Αριστεία. Με αυτό το τρίπτυχο αρχών και αξιών πορευόμαστε προς το μέλλον με συγκεκριμένη κατεύθυνση και πρόγραμμα. Πρώτιστο μέλημα μας οι αθλητές και οι νέοι, οι πρωταγωνιστές του Ολυμπισμού, του αθλητισμού και της κοινωνίας γενικότερα. Σε αυτούς καλούμαστε να επενδύσουμε εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε μία υγιή και με ιδανικά κοινωνία. Ως εκ τούτου, η ΚΟΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των καιρών και με τη συνδρομή της Ernst & Young καθόρισε τα επόμενα βήματα της τριετίας 2019 – 2021 μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον προϋπολογισμό της και ο οποίος στην πορεία θα αξιολογείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα δεδομένα».

Όπως ανέφερε η κα Πιπερίδου, σε αυτή τη νέα πορεία, η οποία ομολογουμένως είναι μεγαλεπήβολη, η ΚΟΕ δεν είναι μόνη. Έχει δίπλα της, τους συνεργάτες και χορηγούς, στους οποίους εκφράζονται θερμές ευχαριστίες. Την πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, τους Χορηγούς ΟΠΑΠ Κύπρου, RCB Bank, CYTA και Toyota, τις Ομοσπονδίες μέλη της αλλά πάνω από όλα τους Πρωταθλητές, τους Πρωταθλητές της Κύπρου.

Στρατηγικές Επιδιώξεις και Στόχοι
Στρατηγικές επιδιώξεις οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αποστολή της ΚΟΕ είναι:

1. Η ανάπτυξη, προώθηση και προστασία του Ολυμπιακού Κινήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη.
2. Η Διάδοση των Ολυμπιακών Αρχών και Αξιών στην Κύπρο και ειδικότερα στους τομείς του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.
3. Η ενθάρρυνση, ανάπτυξη του αθλητισμού Υψηλών επιδόσεων και η απρόσκοπτη συμμετοχή της Κύπρου στις Διεθνής διοργανώσεις.
4. H διασφάλιση της εφαρμογής του «Ολυμπιακού Χάρτη» στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει για την περίοδο 2019 -2021 εννέα (9) συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους θα φροντίσει να υλοποιήσει με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.
1. Προάσπιση της αυτονομίας του Ολυμπιακού Κινήματος.
2. Προώθηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ολυμπισμού.
3. Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας και προώθηση καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό.
4. Προώθηση μέτρων ασφάλειας και υγείας των αθλητών.
5. Καταπολέμηση του Ντόπινγκ.
6. Συμβολή στο κοινωνικό και επαγγελματικό μέλλον των αθλητών.
7. Συμμετοχή σε αγώνες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΔΟΕ.
8. Προώθηση της Αθλητικής Επιστήμης.
9. Προώθηση αποκατάστασης κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ernst & Young Σάκης Μωϋσέως, κατέθεσε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κάθε στόχου ξεχωριστά, το οποίο βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Όπως ανέφερε ο Σχεδιασμός είναι στα πρότυπα όλων των μεγάλων οργανισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το πλάνο είναι βάση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως σημείωσε οι πόροι υλοποίησης του σχεδιασμού είναι συνδεδεμένοι με τις οικονομικές δυνατότητες και τον προϋπολογισμό και απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η τήρηση των χρονικών προσδιορισμών που έχουν τεθεί.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
24 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Search