Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η κ. Αντρούλλα Βασιλείου τιμήθηκε με το βραβείο IOC “Women and Sport Awards 2017”

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε το βραβείο «Γυναίκες και Αθλητισμός 2017» στην κ. Αντρούλλα Βασιλείου βράβευση η οποία αφορά την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά τιμητική βράβευση που απονέμεται για πρώτη φορά σε υποψήφια από την Κύπρο, που τιμά τόσο την ίδια για το έργο που έχει επιτελέσει όσο και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή που την έχει προτείνει.

Τα βραβεία «Γυναίκες και Αθλητισμός» της ΔΟΕ είναι θεσμός που καθιερώθηκε το 2000, για την αναγνώριση των δράσεων και των επιτευγμάτων γυναικών από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση του στόχου της προώθησης της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό. Κάθε χρόνο η ΔΟΕ καλεί τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να προτείνουν πρόσωπα ή οργανισμούς που προωθούν την ισότητα και την παρουσία γυναικών στον αθλητισμό στις χώρες τους. Η ειδική επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων της ΔΟΕ αποτελούμενη από μέλη της Επιτροπής «Γυναίκες και Αθλητισμός της ΔΟΕ, επιλέγει έξι νικήτριες κάθε χρόνο, μία για το Παγκόσμιο βραβείο και πέντε για τα Ηπειρωτικά βραβεία.

Η κ. Αντρούλλα Βασιλείου -πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση- τιμήθηκε για την καθοριστική της συμβολή στην προώθηση πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που στόχο είχαν την θεσμοθέτηση της ισότητας στον αθλητισμό. Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής : «Ύστερα από την έντονη δραση της ως μέλος του Κοινοβουλίου της Κύπρου, μετέφερε το 2010 τον αγώνα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ως Ευρωπαία Επίτροπος ανέλαβε μεταξύ άλλων και τον τομέα του Αθλητισμού. Ηγήθηκε της προσπάθειας διαμόρφωσης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετώντας εμφαντικά τα ζητήματα της ισότητας. Υπό την ηγεσία της, αυτά αξιολογήθηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους αθλητικούς οργανισμούς των χωρών»

Η τιμητική βράβευση της κ. Βασιλείου αποτελεί αναγνώριση και των προσπαθειών της ίδιας της ΚΟΕ, η δράση της οποίας είναι γνωστή τόσο στην Κύπρο, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στη Λωζάνη, παρέστη ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα στο χώρο του Ολυμπιακού Κινήματος : «Η ισότητα καταγράφεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, και βρίσκεται στην καρδιά του Ολυμπιακού Κινήματος. Η Ολυμπιακή Agenda 2020 και οι κατευθυντήριες γραμμές της, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση των προσπαθειών μας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο η συμμετοχή των γυναικών θα φτάσει για πρώτη φορά το 48.8% ύστερα από τις αναπροσαρμογές που κάναμε στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα των Αγώνων, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων που θα γίνουν στο Μπουένος Άιρες το 2018 θα έχουν ακριβή ισότιμη εκπροσώπηση 50-50 των δύο φύλων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τόμας Μπαχ.

Η ΔΟΕ τίμησε τις παρακάτω έξι γυναίκες με τα βραβεία “Women and Sport Awards 2017”:
Παγκόσμιο Βραβείο : Μπιργκίτα Κερβίνεν (Φινλανδία),
Ηπειρωτικά Βραβεία :
Ευρώπη : Αντρούλλα Βασιλείου (Κύπρος),
Αφρική : Λιντέ Αν Ουόμπα Ζόμα (Μπουρκίνα Φάσο),
Αμερική : Πατρίτσια Σανγκένις (Αργεντινή),
Ασία : Ομοσπονδία Αντισφαίρισης Γυναικών Ιαπωνίας,
Ωκεανία : Τζούντι Όττο (Παλάου).

Λόγω κωλύματος της κ. Αντρούλλας Βασιλείου το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της βραβευθείσας ο κ. Γεώργιος Χ. Κασουλίδης, Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη. Το βραβείο απένειμε η κα Μαρισόλ Κασάντο, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τριάθλου (ITU) και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

 

Search