Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
Previous Next

Φιλοξενία Μαθητών Λυκείου Κάτω Τιθορέας

Εκπαιδευτικές επισκέψεις Μαθητών Λυκείου Κάτω Τιθορέας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρος της ιστορίας της Κύπρου, είχαν οι μαθητές του Λυκείου Κάτω Τιθορέας (Φθιώτιδας) οι οποίοι βρέθηκαν στην Κύπρο, ως προσκεκλημένοι της Επιτροπής “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (EOAK), για να συμμετάσχουν στο 7ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Η ολιγομελής αντιπροσωπεία των μαθητών, έχοντας ως επικεφαλής τον Διευθυντή του Λυκείου Θανάση Κοτρώτσο και την καθηγήτρια Γεωργία Τσούμα, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο είναι ενταγμένο στο διεθνές πρόγραμμα “Pierre de Coubertin” τους υποδέχτηκε η Διευθύντρια Σοφία Ιωάννου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του αρχαιότερου Γυμνασίου της Κύπρου που λειτουργεί μέχρι σήμερα, και έτυχαν ενημέρωσης για τα εκθέματα του Μουσείου τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση και την νεότερη ιστορία της Κύπρου, ενώ είδαν και έμαθαν επίσης για την «κρύπτη» που λειτουργούσε ως Κρυφό Σχολειό τα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

Συγκλονιστικές και πρωτόγνωρες ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισαν κατά την ξενάγηση τους στα Φυλακισμένα Μνήματα, το χώρο ταφής, τα κελλιά των μελλοθανάτων και των κρατουμένων, και το δωμάτιο της αγχόνης όπου απαγχονίσθηκαν οι εννέα αγωνιστές, αλλά και για τα όσα άκουσαν και είδαν για πρώτη φορά, για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, και τις θυσίες των 13 αγωνιστών που είναι ενταφιεσμένοι εκεί.

Ανάλογες εμπειρίες βίωσε η αντιπροσωπεία των μαθητών και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου είναι ενταφιεσμένοι μαζί με εκατοντάδες Κύπριους στρατιώτες, οι πλείστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που έδωσαν τη ζωή τους κατά την Τουρκική εισβολή το 1974. Εκπρόσωπος του ΓΕΕΦ, παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τον Τύμβο και όπως και στα Φυλακισμένα Μνήματα έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Διευθυντή του Σχολείου.

Ο κ. Κοτρώτσος ανέφερε ότι, τα όσα βίωσαν στην Κύπρο κατά το τριήμερο της παραμονής τους στην Κύπρο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και ότι αυτά θα μεταφερθούν σε όλους τους μαθητές του Λυκείου Κάτω Τιθορέας. Εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες προς την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά να γνωρίσουν μέρος της ιστορίας της Κύπρου, και να συμμετάσχουν σε ένα υψηλού επιπέδου Μαθητικό Συνέδριο.

 

 

Search