Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025
Previous Next

Γνώρισαν την Κύπρο και την ιστορία του τόπου μας οι μαθητές από την Ελλάδα

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κύπρο και την ιστορία του τόπου μας είχαν οι μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, οι οποίοι ήρθαν στο νησί μας στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 9ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin” που διοργανώθηκε από την Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ) την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.

Οι δέκα μαθητές, μαζί με τους δύο καθηγητές-συνοδούς τους, ήρθαν στην Κύπρο την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και μέχρι την Τετάρτη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μια σειρά από ιστορικά σημεία αναφοράς στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στη χώρα μας, οι μαθητές από την Αθήνα περιηγήθηκαν στην εντός των τειχών Λευκωσία από ξεναγό του Υφυπουργείου Τουρισμού. Επισκέφθηκαν το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το εξαιρετικό μουσείο του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στην Κύπρο. Φιλοξενήθηκαν στην Αρχιεπισκοπή, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την πλούσια ιστορία εκκλησία της Κύπρου. Πήγαν στη Λεμεσό, όπου περιηγήθηκαν στην αναπλασμένη περιοχή του Κάστρου και του Μόλου. Μετέβησαν στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσαν στεφάνια και έμαθαν για τους Αγώνες των Κυπρίων το 1955-1959 και το 1974 από εκπρόσωπους του Τμήματος Φυλακών και την Εθνική Φρουρά, που ανέλαβαν τις ξεναγήσεις. Τέλος, επισκέφθηκαν το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάζεται η ιστορία δέκα και πλέον χιλιετιών του τόπου μας.

Οι μαθητές έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κατά τις επισκέψεις τους, με το Συνέδριο της ΕΟΑΚ να πετυχαίνει έτσι κι άλλο ένα στόχο, που ήταν η μεταλαμπάδευση της ιστορίας του τόπου μας σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (26/02) στο Ολυμπιακό Μέγαρο, με θέμα «Ολυμπισμός – Ειρήνη – Εκεχειρία». Συμμετείχαν 120 περίπου μαθητές από πέντε Λύκεια της Κύπρου, των Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, Παραλιμνίου, Λειβαδιών, Λινόπετρας και «Γιαννάκη Ταλιώτη» Γεροσκήπου. Οι μαθητές επέλεξαν οι ίδιοι τον τρόπο παρουσιάσης, των μηνυμάτων τους μέσα από ποίηση, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, χορό, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και τις νέες τεχνολογίες.

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου
27 Φεβρουαρίου 2020

 

 

Search