Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2024

29η Σύνοδος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

«Γιατί ο Ολυμπισμός (Αθλητισμός) πρέπει να αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα»


Με κεντρικό θέμα «Γιατί ο Ολυμπισμός (Αθλητισμός) πρέπει να αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου, πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την 29η Ετήσια Σύνοδο της.

Η σύνοδος ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό Ύμνο από την Μουσικό Ειρήνη Κακογιάνη, και στη συνέχεια τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή εις μνήμην του Ανδρέα Γεωργιάδη που απεβίωσε την περασμένη άνοιξη και διετέλεσε επί δεκαετίες μέλος της Εφορείας της ΕΟΑΚ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της ΕΟΑΚ, κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος της φετινής Συνόδου, λέγοντας ότι η άσκηση και ο αθλητισμός αποτελούν, πλέον για τη σύγχρονη κοινωνία αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Δικαίωμα που πρέπει να επωφελείται κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα κοινωνικού επιπέδου, θρησκείας ή εκπαίδευσης. Σημείωσε δε και τα εξής : «Ως ανθρώπινο δικαίωμα, ο αθλητισμός πρέπει να προβάλλεται και αναπτύσσεται με τρόπο, ώστε ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ατόμων να μπορεί να αθλείται στην καθημερινή του ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, πολύ σωστά τονίζουν πάντα τη σχέση του Αθλητισμού με το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας ή μιας χώρας.Επειδή ο αθλητισμός είναι τόσο μόρφωση και παιδεία, όσο και μια δραστηριότητα που επηρεάζεται από αυτές, η συμμετοχή των ανθρώπων στον Αθλητισμό, αποτελεί το δείκτη για το βαθμό κοινωνικής ενσωμάτωσης και ευεξίας που επιτυγχάνεται σε μια δεδομένη κοινότητα».

Χαιρετισμούς στην σύνοδο απηύθυναν  ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, ο Επίτιμος Κοσμήτορας της ΔΟΑ Δρ Κώστας Γεωργιάδης, και εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής κα Κάλλη Χατζηιωσήφ. 

Συγκλόνισε ο κ. Κυριάκος Νεοκλέους
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΕΟΑΚ, απένειμαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τιμητική διάκριση στον κ. Κυριάκο Νεοκλέους, για τη συνολική του προσφορά στη νεολαία, στην παιδεία, και στην κοινωνία. Συγκινητική στιγμή η παρουσία στην Σύνοδο μαθητών του Λυκείου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους» η οποίοι χάρισαν στον τιμώμενο αναμνηστική φανέλα του Λυκείου, ενώ απήγγειλαν άγνωστο ποίημα του Πιερ ντε Κουμπερτέν που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.

Στην αντιφώνηση του ο κύριος Νεοκλέους καθήλωσε τους παρευρισκόμενος παρουσιάζοντας την προσέγγιση και το όραμα του για την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό αναδεικνύοντας τον πρωτεύοντα ρόλο του Σχολείου και των Γονέων : «Θα πρέπει να παρέχουμε στο παιδί μια γενική ηθικο-πνευματική ΑΓΩΓΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, με την αγωγή να αρχίζει από την βρεφική ηλικία. Επιπρόσθετα θα πρέπει να προικίσουμε το παιδί με μια ολοκληρωμένη, ευρεία ανθρωπιστική εκπαίδευση, μη εξαιρουμένης βέβαια της ωφελιμιστικής κατάρτισης, απαραίτητης για την εξασφάλιση προς το ζην. Στη δε ανθρωπιστική, να περιλαμβάνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που να καλλιεργεί τη βασική φιλοσοφική σκέψη, η οποία με τον χρόνο, να οδηγήσει στο «Γνώθι σαυτόν», στην κατανόηση της ύπαρξης μας και της δημιουργίας του κόσμου, σε μια κατάσταση που να ελευθερώνει τον άθρωπο από τη δυστυχία, τους φόβους και τις προκαταλήψεις.»

Ξεχώρισε το υψηλό επίπεδο Ομιλητών-Εισηγήσεων
Κύριοι ομιλητές στην Σύνοδο ήταν ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Γεωργιάδης,  η Δρ Γκέλη Αρώνη, η Καθηγήτρια  Δρ Ανθή Λούτσιου, και ο Καθηγητής Δρ Πάνο Ραζής.

Ο Δρ. Κώστας Γεωργιάδης Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ανέπτυξε το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και Ειρήνη», θέτοντας κυκλωτικά και καίρια τη σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ολυμπιακού Κινήματος και του αμοιβαίου σεβασμού με την βαθύτερη έννοια της ειρήνης. Έκανε εκτενή και παραδειγματική επεξήγηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, των περιπτώσεων όπου τηρήθηκε η Ολυμπιακή εκεχειρία, ή και το αντίθετο, όπως συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή διεξαγωγής των αγώνων. Σημείωσε δε, ότι, στις μέρες μας αν και δεν υπάρχει καθολική εκεχειρία, οι μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι συρράξεις και οι επιθετικές ενέργειες ανά το παγκόσμιο παρουσιάζουν αισθητή μείωση.

Η Δρ Γκέλη Αρώνη υπεύθυνη για τη Διαχείριση, Συντονισμό και Παρακολούθηση της Εκπαίδευσης των Προσφύγων στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας) ανέπτυξε το θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του Ολυμπισμού με αφορμή την προσφυγική κρίση». Στην ομιλία της περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους άφιξης των προσφύγων ύστερα από πολύ δύσκολα ταξίδια, που από μόνες τους μεγεθύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσφυγοποιημένοι άνθρωποι. Η κ. Αρώνη παρουσίασε την βελτίωση στον τομέα προσαρμογής και κοινωνικής ενσωμάτωσης που παρουσιάζουν πρόσφυγες που εντάσσονται σε προγράμματα άθλησης, αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής όπως να αποδίδεις υπό πίεση, να επιλύεις προβλήματα, και να μαθαίνεις να χάνεις, και εξήρε τη σημασία της δημιουργίας της Ολυμπιακής ομάδας Προσφύγων που προέβαλε το πρόβλημα των προσφύγων σε όλο τον πληθυσμό της γης. «Ο Ολυμπισμός δεν είναι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί και ευθύνη όλων των ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες», κατέληξε.

Ο Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο παρουσίασε το θέμα «Ο Ολυμπισμός ως δύναμη συνοχής της Κοινωνίας και του Πολιτισμού». Στην παρουσίαση του ο κ. Ραζής σημείωσε ότι ο αθλητισμός είναι έννοια βαθύτερη και έμφυτη στον άνθρωπο, όπως οι άλλες ανθρώπινες αξίες, της ελευθερίας της έκφρασης του λόγου, και της δημοκρατίας σημειώνοντας ότι ως τέτοια αξία, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ανθρώπινο δικαίωμα και ευγενή διεκδίκηση από όλους. Καταλήγοντας ανέδειξε τα εξής : «Ο Ολυμπισμός στην βαθύτερη και υγιή του διάσταση είναι κοσμοθεωρία, που στοχεύει σε μια επιβράβευση που έχει καθαρά εσωτερικό χαραχτήρα, και δεν περιμένει τίτοτα απ’ έξω, όπως οι άλλες κοσμοθεωρίες, ούτε ακόμη και τον συμβολικό κότινο ελαίας. Υπό αυτή την έννοια, ο Ολυμπισμός αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση μας, αφού αποτελεί μια μοναδική δύναμη συνοχής της Κοινωνίας και του Πολιτισμού μας».

Η Δρ Ανθή Λούτσιου Κλινική Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Κλινικής Εκπαίδευσης, Τμήματος Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα «Ο Ολυμπιακός Άθλος υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Συνεισφοράς». Η Δρ Ανθή Λούτσιου παρουσίασε την δυναμική των αθλητών-προτύπων οι οποίοι έδωσαν τις μεγαλύτερες μάχες της ζωής τους έξω από το ριγκ και τους αθλητικούς χώρους (Νέλσον Μαντέλα, Μοχάμεντ Άλι) προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για κοινωνική αλλαγή και δίνοντας φωνή σε όσους δεν είχαν την δύναμη να ακουστούν, προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης. υπέρ των ευάλωτων ανθρώπων, και της κοτοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να εμπνεύσει, οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν την δύναμη να επιδράσουν ως πρότυπα, και οι αθλητές και προπονητές δικαιούνται και έχουν κοινωνικό ρόλο». Κάλεσε όλους όσοι έχουν δυνατότητες παρέμβασης να ενεργοποιηθούν με κάθε τρόπο, όσο δύσκολος και αν φαίνεται η υλοποίηση του στόχου που θα θέσουν στο ξεκίνημα της προσπάθειας τους.

Μετά από την κάθε παρουσίαση οι εισηγητές δέχτηκαν τις ερωτήσεις των Συνέδρων που παρακολουθούσαν τις εργασίες τις Συνόδου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Χαράλαμπος Πηλαβάκης παρουσίασε τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή στην 57η Σύνοδο της ΔΟΑ για Νέους που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην 29η Σύνοδο της ΕΟΑΚ συμμετείχαν 180 περίπου σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, Εκπρόσωποι Δήμων και οργανωμένων Φορέων, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών και άλλοι αθλητικοί παράγοντες, γυμναστές, αθλητές και μαθητές Αθλητικών Σχολείων. Όσα κατατέθηκαν στη Σύνοδο, οι ομιλίες, οι ερωτήσεις των συνέδρων και οι απαντήσεις, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε ειδικό αναμνηστικό λεύκωμα

 

 

Search