Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ΚΟΕ παρουσίασε τον απολογισμό 2017

Ντίνος Μιχαηλίδης : Επιβάλλεται η εφαρμογή ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων κατά το 2017. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης παρουσίασε το έργο για τη χρονιά που τελειώνει με αναλυτική παρουσίαση των αγωνιστικών συμμετοχών, την παρουσίαση των προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, τα προγράμματα “Olympic Solidarity”, την παρουσία στο Διεθνή χώρο και αναφέρθηκε στο ρόλο της ΚΟΕ «Η διάδοση και κατανόηση των αρχών του Ολυμπισμού, είναι χωρίς αμφιβολία η βασική μας ευθύνη και υποχρέωση και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται όλες μας οι δραστηριότητες».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας δια μέσου της οποίας θα καθοριστεί με σαφήνεια, το “status” της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, η θέση της στο Κυπριακό Κράτος και θα εξασφαλίζεται νομοθετικά η αυτονομία  της ΚΟΕ και κατ’ επέκταση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, σημειώνοντας τα ακόλουθα «Η ΚΟΕ, θεσμικά έχει ευθύνη και υποχρέωση, να συμβάλει στη διαμόρφωση γενικής αθλητικής πολιτικής. Η θέση της για ανάγκη εφαρμογής ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, έχει πολλάκις, αναλυθεί και επεξηγηθεί στους αρμόδιους Κυβερνητικούς και Πολιτικούς φορείς. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν αντιμετώπισε αντίθετη άποψη. Δεν βρήκε όμως, την κατάλληλη απάντηση, στο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη προώθησης της νομοθεσίας. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, μέσω της δημιουργίας μιας διακομματικής Επιτροπής να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες».

Αναφερόμενος στο θέμα της αυτονομίας ο κ. Μιχαηλίδης είπε τα εξής «Θα πρέπει, η ΚΟΕ, όπως όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στον Κόσμο, να έχει εξασφαλισμένη την οικονομική της αυτονομία, ώστε να έχει τους απαραίτητους πόρους που θα της επιτρέψουν με ελευθερία και ανεξάρτητη βούληση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος της μέσα στα πλαίσια, πάντα της Κυβερνητικής αθλητικής πολιτικής και συνεργασίας με το Κράτος. Ασφαλώς η προστασία και συντήρηση της αυτονομίας, συνεπάγεται υποχρεώσεις και ευθύνες. Υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη εφαρμογής και απόλυτης ταύτισης με τη χρηστή διοίκηση». Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η χρηστή διοίκηση του Αθλητισμού, δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο για να επιτευχθεί και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΚΟΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε αναφορά επίσης και στο αποθεματικό του Οργανισμού, και σημείωσε ότι αυτό προέρχεται από μια μακρόχρονη καλή και συνετή οικονομική διαχείρηση της ΚΟΕ και από προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από άλλες πηγές εκτός της κρατικής, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων η Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων, από χορηγίες και δανεισμό : Τα χρήματα αυτά δεν είναι ανεξάντλητα και ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή μας στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Σε οποιονδήποτε οργανισμό με τις δικές μας ανάγκες η ύπαρξη ενός αποθεματικού για την εύρυθμη λειτουργία του είναι αναγκαία και αυτό είναι εύκολα κατανοητό από οποιονδήποτε καλοπροαίρετο παρατηρητή.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης εξήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Μελέτης, που θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς, όχι μόνο τον Αθλητισμό, αλλά και την έρευνα, την επιστήμη, την ιστορία και την παράδοση : Το Ολυμπιακό Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Αθλητισμού είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο, που θα θέσει τις παράπλευρες αθλητικές δραστηριότητες πάνω σε επιστημονικές βάσεις.  Αποστολή του Κέντρου είναι η δημιουργία αρχείου  βάσης δεδομένων και Βιβλιοθήκης, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια για συγκέντρωση ολόκληρης αν είναι δυνατόν της Κυπριακής Αθλητικής Βιβλιογραφίας, καθώς επίσης και η διενέργεια επιστημονικών ερευνών για τον Κυπριακό Αθλητισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Search