Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025
Previous Next

Συλλυπητήρια ΚΟΕ για Ηρώ Μιτσίδου

Την απώλεια της Ηρώ Τσαγγαρίδου Μιτσίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 σε ηλικία 87 ετών, θρηνεί ο Κυπριακός Αθλητισμός. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ο πρόεδρος και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ θα παραστούν στην κηδεία της Ηρώ Μιτσίδου και θα καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Ηρώ Τσαγγαρίδου Μιτσίδου θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες Κύπριες αθλήτριες όλων των εποχών, ενώ μετά την αθλητική της ενασχόληση, ανέπτυξε έντονη δράση στη διοίκηση του αθλητισμού. Το 2003 έγινε η πρώτη γυναίκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, μία θέση που διατήρησε μέχρι το 2004. Το 1988 έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, υπηρετώντας τον ΚΟΑ για δέκα συνολικά χρόνια. Η Ηρώ Μιτσίδου έγινε το 1990 η πρώτη γυναίκα στο Δ.Σ. του ΓΣΠ, υπηρέτησε και στο συμβούλιο του Κυπριακού Ολυμπιακού Μουσείου, ενώ υπήρξε η πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» της ΚΟΕ. Το 1987 είχε κρίσιμη συνεισφορά στην ίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), της οποίας υπήρξε αργότερα και μέλος της εφορείας.

Η Ηρώ Μιτσίδου θεωρείται θρύλος του κυπριακού και ελληνικού αθλητισμού, αποκτώντας τον χαρακτηρισμό «η φτεροπόδαρη». Γεννημένη στη Λευκωσία, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από τα δώδεκα της χρόνια, κατακτώντας μια σειρά από νίκες στους σχολικούς αγώνες με το Παγκύπριο Γυμνάσιο στα αγωνίσματα δρόμου, ύψους, μήκους, σκυταλοδρομίες του στίβου.

Το 1947 ως αθλήτρια του ΓΣΠ, σε ηλικία 16 ετών, συμμετείχε στους πρώτους μεταπολεμικούς Πανελλήνιους Αγώνες που έγινε στην Κύπρο, όπου κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος και σημείωσε πρώτες νίκες στο ύψος, στα 100μ. και στην σκυταλοδρομία, ενώ τερμάτισε 2η στα 60μ. Τον επόμενο χρόνο, στους Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα, πέτυχε άλλες τρεις νίκες (ύψος, μήκος, 60μ.). Παρά το υψηλό της επίπεδο, έμεινε εκτός της Ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας του 1948 στο Λονδίνο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε τότε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για συγκρότηση της ομάδας.

Το 1949 κατέκτησε άλλη μία νίκη στους Πανελληνίου, στο μήκος, με 70 χιλιάδες θεατές να την αποθεώνουν εκείνη την ημέρα, υπό την ιαχή «Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις», μία στιγμή για την οποία η ίδια είπε αργότερα πως «δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ».

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσε μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας βόλεϊ, ενώ συμμετείχε και στους Παγκύπριους Αγώνες, πριν αφοσιωθεί στη δημιουργία οικογένειας. Το 1954 παντρεύτηκε τον πρωταθλητή σε στίβο και πετόσφαιρα Μίκη Μιτσίδη και το 1955 απέκτησε τις δίδυμες κόρες της, Όλγα και Νινώ.

Για την πορεία της στον Αθλητισμό, τιμήθηκε από σωρεία οργανωμένων φορέων και συνόλων. Τιμήθηκε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με το «Women and Sport Achievement Diploma» ως αναγνώριση για την ξεχωριστή της συνεισφορά. Ως ένδειξη της προσφοράς της, η Ηρώ Μιτσίδου επιλέχθηκε το 2004 να αποτελέσει μία από τις λαμπαδηδρόμους της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, στο τελευταίο διεθνές σκέλος, πριν παραδοθεί η Φλόγα στους διοργανωτές για την επιστροφή στην Ελλάδα.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
25 Ιουλίου 2018

 

 

Search