Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

Συνάντηση ΚΟΕ με Αθλητικές Ομοσπονδίες

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ενημερωτική συνάντηση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής με τις Ομοσπονδίες μέλη της. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 35 Ομοσπονδιών, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ολυμπιακών Αθλημάτων, καθώς και των Αθλητικών Ομοσπονδιών Συνδεδεμένων Μελών με την ΚΟΕ. Στη συνάντηση παρέστη και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης.

Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας και Χρηστής Διοίκησης που προωθεί ο ΚΟΑ στις αθλητικές Ομοσπονδίες για εφαρμογή. Κοινή συνισταμένη όλων όσων κατέθεσαν τις απόψεις τους, ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Ομοσπονδιών η δημιουργία ενός κώδικα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αυτός θα πρέπει να δημιουργείται και να ρυθμίζεται από εσωτερική Επιτροπή που θα δημιουργήσει κάθε αθλητική Ομοσπονδία.

Οι Ομοσπονδίες θεωρούν ότι είναι αυτονόητη η διατήρηση της αυτονομίας, του αυτοδιοίκητου, και η προσήλωση στο καταστατικό και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ξεχωριστά, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Προς ενίσχυση της παραπάνω θέσης παρουσιάστηκε και νομική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο ΚΟΑ, ως έχει σήμερα το νομοθετικό καθεστώς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς ή άλλως πως τροποποιήσεις σε καταστατικά Ομοσπονδιών που αφορούν μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες εκλογής των διοικητικών τους συμβουλίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο δυνάμει και σύμφωνα με τις πρόνοιες των εν λόγω καταστατικών». Νομική γνωμάτευση παρουσιάστηκε επίσης και για το ενδεχόμενο περικοπής επιχορηγήσεων από τον ΚΟΑ προς τις Ομοσπονδίες, η οποία αναφέρει επίσης ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις που αυτές δεν καταθέτουν απολογισμό, ή διαπιστώνονται καταχρήσεις ή πλημμέλειες στην εκτέλεση ή στη διάθεση των επιχορηγούμενων κονδυλίων.

Για το θέμα του Κώδικα, ειδική συζήτηση έγινε και στο θέμα του αριθμού των θητειών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, όπου υπήρξε ομοφωνία ότι παρομοίως δεν είναι δυνατή η αποδοχή της επέμβασης στο καταστατικό κάθε Ομοσπονδίας που σύμφωνα με τη νομοθεσία ρυθμίζει την όλη λειτουργία της.

Ως εκ τούτου, η γενική άποψη είναι να υπάρξει Κώδικας Δεοντολογίας και Χρηστής Διοίκησης ο οποίος θα εγκρίνεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού κάθε Ομοσπονδίας. Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ζήτησαν όπως η διαβούλευση που θα πρέπει να γίνει μεταξύ ΚΟΑ και Ομοσπονδιών, θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα και δυνατότητες λειτουργίας του Κυπριακού Αθλητισμού (οικονομικά, πληθυσμιακά, πολιτικά και ανθρώπινου δυναμικού και στελεχών), και εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη να μεταφέρει τις απόψεις τους.

Ο Προέδρος της ΚΟΕ ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, για τον προγραμματισμό της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ενόψει των διοργανώσεων που θα συμμετάσχει το 2019, έτος κατά το οποίο η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα λάβει μέρος σε έξι διεθνείς διοργανώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τα δύο προγράμματα της ΚΟΕ που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, τη δημιουργία βιβλιοθήκης κυπριακού αθλητικού βιβλίου, για την οποία υπολογίζεται ότι σε 6 μήνες θα γίνουν και τα εγκαίνια, και τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης Αθλητών, που στόχο θα έχει να στηρίξει εξειδικευμένα τον αθλητή σε όλους τους τομείς της αθλητικής και κοινωνικής του δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας GLOBAL (Εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι & Αντιπρόσωποι Πανεπιστημίων) των προγραμμάτων και των διαδικασιών εξασφάλισης αθλητικών υποτροφιών στα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
31 Οκτωβρίου 2018

 

 

Search