Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025

Συνέντευξη Πάρη Μπατζάβαλη στα "Ολυμπιακά Νέα"

Όνομα ακόμη -σχετικά- άγνωστο στην Κύπρο, αναμφίβολα θα τον μάθει ο κόσμος μόλις φορέσει για πρώτη φορά την εμφάνιση της Κύπρου σε διεθνή διοργάνωση. Ο 24χρονος (25/11/1994) Πάρης Μπατζάβαλης είναι αθλητής ακοντισμού, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ο οποίος πλέον αγωνίζεται για την Κύπρο, αφού μετακόμισε στο νησί μας και πήρε την υπηκοότητα, μετά που παντρεύτηκε την πρωταθλήτρια μας στο ύψος Λεοντία Καλλένου. Ανήκοντας στη δύναμη του ΓΣΠ, ο Μπατζάβαλης θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνείς διοργανώσεις από την 1η Απριλίου του 2020, προλαβαίνοντας έτσι το ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

«Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού τον Ιούνιο του 2018 πέρασα από χειρουργείο, αλλά τώρα είμαι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, όχι τέλειο, αλλά καλό. Δεν βιάζομαι, όμως, αφού έτσι κι αλλιώς φέτος δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μεγάλη διοργάνωση. Προς το παρόν, όλα πάνε καλά με την προετοιμασία. Είχα κόψει τον μείζων θωρακικό μυ στο στήθος. Το ξεπερνώ σιγά-σιγά, χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Από κει και πέρα, προπονούμαι καθημερινά, έτσι δεν έχω πρόβλημα», είπε στο Γραφείο Τύπου της ΚΟΕ ο Κύπριος ακοντιστής.

Η αλλαγή της υπηκοότητας από την IAAF θα τεθεί βεβαίως σε ισχύ το 2020, όμως ο Πάρης φέτος θα αγωνιστεί -πάντα ανάλογα με την αποθεραπεία του- σε διάφορους αγώνες. «Θέλω φέτος να κάνω μια καλή εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων, εκεί όπου η ομοσπονδία μου με χρειάζεται. Και όσο πιο γρήγορα ‘καθαρίσω’ το όριο για την Ολυμπιάδα, τόσο το καλύτερο. Το όριο είναι στα 85 μέτρα. Έχω ατομική επίδοση 85.95μ από το 2016 και το 2018 έκανα μόλις μια βολή σε όλη τη χρονιά πριν τραυματιστώ και έριξα 85.46μ. Αν και ψηλά τα Ολυμπιακά όρια, μπορεί να φαίνεται εύκολη η πρόκριση, επειδή έχω την επίδοση, δεν είμαι όμως ακόμη στη φάση που ήμουν πέρσι. Το όριο θα μπορώ από τον Μάιο φέτος να το διεκδικήσω, σε οποιοδήποτε αγώνα. Στόχος μου είναι του χρόνου να είμαι καλά και έτοιμος για το Τόκιο», είπε ο πρώην αθλητής του Παναθηναϊκού και νυν του ΓΣΠ.

Όσον αφορά τους στόχους του, ο Μπατζάβαλης λέει: «Θέλω σε κάποια φάση στην καριέρα μου να διεκδικήσω έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης, όπως Ολυμπιάδα ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και να πρωταγωνιστήσω σε μεγάλα μίτινγκ, κάτι που δεν μπόρεσα μέχρι τώρα λόγω τραυματισμών και ατυχίας. Θέλω να μπορώ να πρωταγωνιστήσω και να είμαι ανάμεσα στους καλύτερους», λέει ο ακοντιστής, ο οποίος το 2016 ήταν ιδιαίτερα άτυχος, αφού έριξε 85 μέτρα μόλις τέσσερις μέρες μετά που έκλεισε η διαδικασία πρόκρισης για το Ρίο 2016, μένοντας έτσι εκτός Ολυμπιακής ομάδας.

Κάτοικος πλέον της Κύπρου, ο Πάρης λέει για την αλλαγή στη ζωή του: «Η ζωή μου στην Κύπρο είναι πολύ πιο χαλαρή σε σχέση με την Αθήνα. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που μπορεί να συνεννοηθείς μαζί τους και να σε βοηθήσουν. Έχουμε υπέροχες εγκαταστάσεις στο ΓΣΠ και λόγω ΚΟΕΑΣ και ΚΟΑ μπορούμε και φτάνουμε στο τοπ του φορμαρίσματος μας. Έχω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευτυχισμένος. Έχω τη σύζυγο μου, το σπίτι μου και το πανεπιστήμιο μου. Και τα συνδυάζω όλα αυτά. Σπουδάζω sports science, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και θέλω και μελλοντικά να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον αθλητισμό».

Για το πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να μετακομίσει στην Κύπρο, ο Μπατζάβαλης είναι ξεκάθαρος: «Η αλήθεια είναι ότι μελλοντικά ήθελα να κοιτάξω και την οικογένεια μου, όσον αφορά τις ευκαιρίες που θα τους δίνονταν. Την Κύπρο την αγάπησα μέσω της Λεοντίας και αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και επιλέγοντας μεταξύ Ελλάδας ή Κύπρου, αποφασίσαμε την Κύπρο. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα και την οικογένεια μου», είπε ο 24χρονος αθλητής, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σιγά-σιγά μαθαίνει και… κυπριακά! «Τα καταλαβαίνω τα κυπριακά, αλλά δεν μπορώ να τα μιλήσω. Επειδή όμως συναναστρέφομαι με Κύπριους, πλέον μου βγαίνει και καμιά λέξη!».

Κλείνοντας, ο ακοντιστής θέλησε να ευχαριστήσει τους χορηγούς και υποστηρικτές του, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕΑΣ, την ΚΟΕ, το ΓΣΠ, το Demetriou Sports και τα Lanes.

 

 

Search