Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

Πραγματοποιήθηκε η 39η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 39η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τα πρακτικά της αμέσως προηγούμενης, και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, κατέθεσε την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων 2019. Κατατέθηκε επίσης η Έκθεση από τον Ταμία της ΚΟΕ για τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, όπως επίσης και η Έκθεση του Ελεγκτή για την αντίστοιχη περίοδο, και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2020. Η Γενική Συνέλευση διόρισε επίσης τους Ελεγκτές για το 2020.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2019, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης με αναλυτική καταγραφή των δράσεων και δραστηριοτήτων του Οργανισμού, ανέφερε ότι το 2019, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά τόσο σε ότι αφορά στις παρουσίες στις διεθνείς διοργανώσεις, που ήταν πέντε στον αριθμό, με ένα συνολικό αριθμό 247 αθλητών που συμμετείχαν σε αυτές, αλλά και σε ότι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες και δράσεις της ΚΟΕ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι υπήρξε η πιο παραγωγική της παρούσης θητείας του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Όπως σημείωσε, πέραν των δραστηριότηταν που έχουν καταστεί θεσμοί όπως π.χ. οι Βραβεύσεις Εφήβων-Νεανίδων, το Μαθητικό Συνέδριο, οι Εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας και η Ημερίδα για τη Γυναίκα, κατά τη φετινή χρονιά η ΚΟΕ μεταξύ άλλων πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης, έθεσε σε ισχύ το πρόγγραμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο», και διοργάνωσε τη 2η Γενική Αυνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών.

Τόκυο 2020 και Κοινωνικός-Πολιτιστικός ρόλος της ΚΟΕ
Για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ σημείωσε ότι η κύρια προσπάθεια θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, ενώ παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία δύο νέων Επιτροπών στο πλαίσιο του κοινωνικού και πολιτιστικού ρόλου της Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα δημιουργηθεί η Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής που θα ασχολείται με θέματα ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηριών, Προσφύγων και Ειδικών Ολυμπιακών, και η Πολιτιστική Επιτροπή που θα ασχολείται με θέματα Πολιτισμού, Εκδόσεων, Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με στόχο να δοθεί ουσία και περιεχόμενο στη θέση ότι Αθλητισμός=Πολιτισμός.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), σημειώνοντας: «Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας που το ΥΠΠΑΝ, εκφράζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης εξήγγειλε την εφαρμογή Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού, που θα κατοχυρώνει θεσμικά την Αυτονομία και το Αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού μας και θα στηρίζεται σε μια εξ’ υπαρχής αλλά ολοκληρωμένη Αθλητική Νομοθεσία. Είναι μια πάγια θέση της ΚΟΕ που εξέφρασε και στήριξε διαχρονικά. Η εφαρμογή της θα κατοχυρώσει τον Αθλητισμό μας και θα τον ελευθερώσει από κάθε λογής πιέσεις και αλλοιώσεις».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέθηκε επίσης στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο θέμα της αποδέσμευσης της ετήσιας κρατικής χορηγίας που ενέκρινε η Βουλή, αλλά για ακόμη μια φορά, λίγες μέρες πριν την εκπνοή του έτους, αυτή δεν έχει αποδοθεί στην ΚΟΕ, με ορατές τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της, ενόψει μάλιστα και του Ολυμπιακού έτους : «Ότι όμως και να γίνει, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσωπώντας στην ουσία το σύνολο του κυπριακού αθλητισμού θα συνεχίσει να προσφέρει με οποιεσδήποτε συνθήκες και με όσες δυνατότητες έχει, χωρίς να μετατρέπεται σε επαίτη ή να υποτιμά το κύρος της και την αξία του Αθλητικού Κινήματος στην Κύπρο, έναντι του οποιουδήποτε θεσμικού παράγοντα ή άλλου φορέα. Αυτό αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας, ιδιαίτερα αποτελεί δέσμευση έναντι όλων σας» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών.

Τη Γενική Συνέλευση ακολούθησε Καταστατική Γενική Συνέλευση που ενέκρινε τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η υποχρέωση της ΚΟΕ για συμμόρφωση με τον νέο Νόμο περί Σωματείων του 2017.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
11 Δεκεμβρίου 2019

 

 

Search