Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λεμεσό και Πάφο επισκέφτηκε η Queen’s Baton Relay (9 Οκτ.)

Στην παρουσία κορυφαίων κυπρίων πρωταθλητών, οι προορισμοί της QBR την 1η μέρα της κυπριακής περιοδείας. Από το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, το αρχαίο θέατρο Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, την Πέτρα του Ρωμιού και το Κάστρο της Πάφου πέρασε η «σκυτάλη» που κατέληξε στο Δημαρχείο Λεμεσού. Εκεί την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης στην παρουσία του Προέδρου του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη

Η Πέτρα του Ρωμιού ένα σημείο συνδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της Queen’s Baton Relay (QBR) στο νησί μας. Ακολούθησαν το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την υποδοχή της «σκυτάλης» και σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λεμεσού στην παρουσία του Δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη. Η QBR, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο πρώτο σταθμό, της παγκόσμιας της περιοδείας ενόψει των 22ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων που θα διεξαχθούν μεταξύ 28 Ιουλίου και 8 Αυγούστου 2022 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας (Μ.Βρετανία).

Στην Κύπρο η QBR έφτασε το βράδυ της Παρασκευής (08/10/2021), και το Σάββατο πραγματοποίησε την την 1η μέρα του κυπριακού σκέλους της σκυταλοδρομίας, η οποία λόγω των μέτρων προσαρμόστηκε σε φωτογραφίσεις μέσω των οποίων θα προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κουλτούρα της Κύπρου σε όλο τον κόσμο. Με την QBR φωτογραφήθηκαν κορυφαίοι κύπριοι αθλητές με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς και Κοινοπολιτειακούς αγώνες.

Η Πάφος ήταν η πρώτη επαρχία της διήμερης περιοδείας της QBR. Στην Πέτρα του Ρωμιου παρόντες ήταν ο Γυμναστής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς με τα τρία μετάλλια σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, και ο Νικόλας Αντωνίου κολυμβητής της Ολυμπιακής ομάδας του Τόκυο. Παρόντας επίσης και ο Βοηθός Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ben Rawlings.

Στη συνέχεια η QBR μεταφέρθηκε στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, εκεί όπου την υποδέχτηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Εύρος Λοϊζίδης, μαζί με τον πρώην κολυμβητή Πάμπο Παναγίδη και τον Παραολυμπιονίκη Αντώνη Αρέστη.

Η QBR μεταφέρθηκε στην επαρχία Λεμεσού με πρώτο σταθμό το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, όπου την περίμενε ο Ολυμπιονίκης Μίλαν Τραΐκοβιτς. Στη συνέχεια το Αρχαίο θέατρο Κουρίου ήταν ο χώρος που εντυπωσίασε περισσότερο τους ανθρώπους της οργανωτικής επιτροπής που συνοδεύουν την QBR στην παγκόσμια της περιοδεία. Εκεί φωτογραφήθηκαν μαζί της, οι κορυφαίοι πρωταθλητές του Στίβου Κυριάκος Ιωάννου και Άννινος Μαρκουλλίδης. Παρόντας επίσης και ο Πρόεδρος των Κυπρίων “Olympians” Κώστας Παπακώστας, όπως επίσης και εκπρόσωποι των Βρετανικών Βάσεων.

Στο Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού έδωσε το παρών ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και οι πρώην πρωταθλητές Αντώνης Νικολαΐδης (πέντε μετάλλια σε Κοινοπολιτειακούς) και Μαρία Παπαδοπούλου, όπως επίσης και η Μαρία Μάρκου που πρόσφατα κατέκτησε στην Άρση Βαρών την 7η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Η QBR «περπάτησε» στα στενά της Λεμεσού για να συναντήσει στο Δημαρχείο Λεμεσού τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον Ολυμπιονίκη της Σκοποβολής Γιώργο Αχιλλέως με την κορυφαία επίδοση των έξι μεταλλίων εκ των οποίων τα πέντε χρυσά σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Προς τιμήν όλων των παρευρισκόμενων διοργανώθηκε μικρή τελετή και δεξίωση.

Την Κυριακή (10/10/2021) το πρόγραμμα περιοδείας της QBR περιλαμβάνει στην Λευκωσία την Πλατεία Ελευθερίας (08.45), την Οδό Ερμού (09.15), και το Δημοτικό Μέγαρο (09.45), στη Λάρνακα το Δημοτικό Μέγαρο και την Παραλία των Φοινικούδων (11.00), την Εκκλησία Αγίου Λαζάρου (11.20), και τη Λέσχη Λάρνακας (11.45), στην Αγία Νάπα το Niisi Beach (13.00), το M.U.S.A.N. Υποθαλάσσιο Πάρκο (13.30), και το Μουσείο Θαλάσσης (14.00). Η περιοδεία θα κλείσει σε τρεις γνωστές παραλίες του Παραλιμνίου, τον Κόννο (15.00), το Fig Tree Bay (15.40) και της ΜΜΑΔ (16.10).

Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες 2022 θα διεξαχθούν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και η Κύπρος θα λάβει μέρος με περίπου 40-50 αθλητές στα περισσότερα από τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα

 

 

Search