Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Κανόνες λειτουργίας Βιβλιοθήκης ΚΟΕ την εποχή της πανδημίας

Τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όσο και μετέπειτα, οι λειτουργίες της βιβλιοθήκης διέπονται πλέον από τρεις παράγοντες. Τους κανόνες υγιεινής που προτείνει αναλόγως για κάθε χώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το μέγεθος του κινδύνου ανάλογα με τα κρούσματα κάθε χώρας, το μέγεθος και τη διάταξη των χώρων της βιβλιοθήκης, η οποία διαφέρει από τη μία βιβλιοθήκη στην άλλη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει οι χρήστες της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης, για να εισέλθουν στο χώρο, να ακολουθούν τους παρακάτω κανόνες υγιεινής ώστε να διαφυλάσσεται πρώτον η υγεία των ιδίων και ακολούθως των εργαζομένων. Οι συστάσεις και τα μέτρα προετοιμάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεθνείς καλές πρακτικές μέσα από οργανισμούς βιβλιοθηκών.

• Τηρείτε αποστάσεις δύο (2) μέτρων.
• Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εισέρχεστε στη Βιβλιοθήκη με γάντια.
• Χρήση αντισηπτικού διαλύματος που θα σας παρέχουμε στο χώρο.
• Μην αγγίζετε και μην μετακινείτε βιβλία από τα ράφια εκτός και αν πρόκειται να τα δανειστείτε.
• Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Αν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από το περιβάλλον στον εαυτό σας.
• Εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα συμβατά με τον Covid-19 ή νιώθετε κάποια αδιαθεσία, παρακαλώ να μένετε στο σπίτι σας.
• Εάν έχετε επιστρέψει από ταξίδι, ή άλλη χώρα, πρέπει να παραμένετε αυστηρώς στο σπίτι σας για 14 μέρες.

Δανεισμός
Μπορείτε να δανειστείτε βιβλία τηρώντας πάντοτε τους κανόνες υγιεινής.

1. Όλοι οι χρήστες της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δανειστούν βιβλία.

2. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης προσφέρεται online στο διαδίκτυο http://library.olympic.org.cy/
Αφού γίνει η έρευνα του υλικού σας είτε από τον υπολογιστή που διαθέτει το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, είτε από τον υπολογιστή σας στο σπίτι, μπορείτε αναλόγως να απευθύνεστε άμεσα στο Βιβλιοθηκονόμο ώστε να ετοιμάσει τα βιβλία που χρειάζεστε, ή να στείλετε το αίτημα σας ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κανόνες για τη χρήση των βιβλίων από τους χρήστες. Αφού έχετε δανειστεί το βιβλίο:

• καθαρίστε και απολυμάνετε τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των βιβλίων της βιβλιοθήκης
• αποφύγετε να βρέχετε τα δάχτυλά σας με σάλιο πριν γυρίσετε τις σελίδες
• αποφύγετε το βήχα ή το φτέρνισμα πάνω από τα βιβλία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον ιό και έχει έρθει σε επαφή με βιβλίο, ο ιός παραμένει στην επιφάνεια του για 24-72 ώρες, για αυτό συστήνουν μετά την επιστροφή των βιβλίων στη Βιβλιοθήκη, να παραμένουν ανέπαφα για 1-3 μέρες.

Ας τηρήσουμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς!

 

 

Search