Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

O ΠτΔ Νίκος Χριστοδολίδης και η ΥΠΑΝ Αθηνά Μιχαηλίδου θα βρεθούν στο πλευρό της κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι

Λευκωσία CYP Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 12:28
Πηγή: ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, θα βρεθούν στο πλευρό της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι, όπως ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΟΠΑΠ Κύπρου και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), στον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Μεγάρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι παρών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα αριθμεί έντεκα μέλη, αφού Ολυμπιακές προκρίσεις έχουν εξασφαλίσει οι Παύλος Κοντίδης (ILCA7/Ιστιοπλοΐα), Ντένις Ταραντίν (Kite/Ιστιοπλοΐα), Μαριλένα Μακρή (ILCA6 /Ιστιοπλοΐα), Νατάσα Λάππα (IQFoil/Ιστιοπλοΐα), Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία Δρόμου / Ποδηλασία), Μάριος Γεωργίου (Ενόργανη Γυμναστική), Βέρα Τουγκολούκοβα (Ρυθμική Γυμναστική), Σοφία Ασβεστά (Τζούντο/ -52Kg), Αλέξανδρος Τοφαλίδης (Ξιφασκία), Έλενα Κουλιτσένκο (Άλμα εις Ύψος/Στίβος) και Κωνσταντίνα Νικολάου (Σκοποβολή/Σκητ).

Οι έξι από τους 11 μετέχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από τα χέρια του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από την Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, Γεώργιο Χρυσοστόμου, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρο Καπράλο, η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα παρέλαβε τη σημαία της συμμετοχής στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη σημαία, έφεραν στην σκηνή οι παλαιοί Κύπριοι εμβληματικοί πρωταθλητές, που ενέπνευσαν και εμπνέουν γενιές, Γιώργος Αχιλλέως, Μάρκος Παγδατής, Ελένη Αρτυματά και Ανδρέας Καριόλου, παραδίδοντας την στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκείνον στις αθλήτριες, Άντρη Χριστοφόρου, Σοφία Ασβεστά, Μαριλένα Μακρή και στους αθλητές Μάριο Γεωργίου και Μίλαν Τράικοβιτς, οι οποίοι εκπροσωπούν την Κύπρο με αξιοσύνη και περηφάνια και γράφουν τη δική τους ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό. Τα υπόλοιπα μέλη της ολυμπιακής ομάδας απουσίαζαν από την εκδήλωση λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων και προετοιμασίας εκτός Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος προς τους αθλητές της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας, είπε πως «θα είμαι και εγώ εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να σας καμαρώσω. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπώντας τη χώρα μας θα τιμήσετε τη σημαία μας και θα γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας μέσα από το ήθος και τις επιδόσεις σας ».

Μιλώντας εκ μέρους των αθλητών, η Άντρη Χριστοφόρου είπε ότι «όλοι οι αθλητές της ομάδας υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό , θα τιμήσουμε τη σημαία και θα σας κάνουμε όλους περήφανους. Σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον πρώτο σημαιοφόρο της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Κώστα Παπακώστα, σημαιοφόρο στη Μόσχα το 1980.
Όπως έγραψε ο κ. Παπακώστας στα κοινωνικά του δίκτυα είναι μια «εξαιρετική προσωπική στιγμή για μένα η απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τον πρώτο σημαιοφόρο σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο Αθλητικό κράτος στη Μόσχα το 1980. Είναι γνωστή η εκτίμηση μας προς τον Πρόεδρο, για την ευαισθησία του στον αθλητισμό και κατ΄επέκταση στο ίδιο τον Αθλητή. Νοιώθω την ανάγκη επίσης να ευχαριστήσω την Ολυμπιακή μας Επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της , Γιώργο Χρυσοστόμου για την τιμή που μου έκαναν».

Κατά το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο, ενόψει της συμμετοχής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024. Στα γυρίσματα που έγιναν στο ΓΣΠ, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρουσιάστηκε, παράλληλα, βίντεο αφιέρωμα με ιστορικές σημαντικές στιγμές από τη συμμετοχή Κύπριων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο μεταξύ, οι αθλήτριες, που θα λάβουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024, θα είναι περισσότερες από την προηγούμενη φορά, επεσήμανε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γεώργιος Χρυσοστόμου.
«Η Ολυμπιακή μας ομάδα εκφράζει και εκπροσωπεί την Κύπρο και την κρατική μας οντότητα . Εκφράζει και εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού. Το βάρος αυτής της τεράστιας ευθύνης το σηκώνουν με αξιοπρέπεια οι αθλητές μας , οι οποίοι μέσα από την αγωνιστική τους προσπάθεια έχουν ήδη έχουν χαρίσει και θα χαρίσουν πολλές ακόμη διακρίσεις και περηφάνια στην χώρα μας, προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού. Τα πιο θερμά μας λοιπόν συγχαρητήρια και το χειροκρότημα μας σε όλους τους αθλητές μας . Βέβαιοι ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα. Είμαι σίγουρος για ακόμη μια φορά θα σηκώσουν ψηλά και περήφανα τη σημαία της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου εκτίμησε ότι η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα θα είναι μεγαλύτερη από το Τόκιο, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, όπως είπε, και μεγαλύτερη από το Ρίο.

«Επίσης είναι δεδομένο ότι οι αθλήτριες θα είναι περισσότερες από την προηγούμενη φορά και θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται από τις Ομοσπονδίες, από τους προπονητές , από τις οικογένειες των αθλητών , αλλά και φυσικά και μέσα από τους σχεδιασμούς της πολιτείας μέσω του ΚΟΑ», πρόσθεσε.

Ως ΚΟΕ, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, «σε συνεργασία με την πολιτεία, -και σας ευχαριστούμε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, για τη σημαντική στήριξη που μας παρέχεται-, φροντίζουμε να έχουν οι αθλητές μας όλα εκείνα που θα ευνοήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αλλά και σε άλλη μεγάλη διοργάνωση».

«Από την ημέρα που αναλάβαμε την ευθύνη μας ως Εκτελεστικό Συμβούλιο εργαζόμαστε με αφοσίωση, συλλογικότητα, ειλικρίνεια, αλλά προπαντός με καθαρότητα προθέσεων και πράξεων, ώστε σήμερα να μπορούμε να στηρίξουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τους αθλητές μας για την αποστολή μας στο Παρίσι», σημείωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, «την εύστοχη υλοποίηση των σχεδιασμών μας την οφείλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στη στήριξη που μας παρέχουν οι χορηγοί μας».

«Η αναβαθμισμένη συνεργασία μας με τον Πλατινένιο μας Χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, πέραν από την άμεση στήριξη της συμμετοχής των αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και στο Παρίσι, έχει συμβάλει με πρωτόγνωρο τρόπο στην προβολή της ολυμπιακής μας ομάδας και επένδυσε με την πρέπουσα αξία την προσπάθεια των αθλητών μας και όλων των παραμέτρων της εκπροσώπησης της χώρας μας. Καθοριστική είναι και η συμβολή όλων των άλλων χορηγών μας , τους οποίους επίσης ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία και στήριξη τους. Τους ευχαριστώ όλους, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά . Οι περήφανοι χορηγοί πέραν από την οικονομική στήριξη που προσφέρουν στην ΚΟΕ, στηρίζουν και είναι πολύ σημαντικό και αριθμό αθλητών και αθλητριών μας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε και τη στήριξη της οποίας τυγχάνει η ΚΟΕ και από την ΔΟΕ και την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Ειδικότερα μέσω του Olympic Solidarity, αφού μόνο για το 2023 στηρίχθηκαν 32 αθλητές και αθλήτριες από 14 Ομοσπονδίες. Είμαστε σίγουροι ότι οι αθλητές μας θα μας κάνουν περήφανους και στο Παρίσι. Οι ωφελημένες συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με τους χορηγούς μας και προπαντός ο απόλυτος σεβασμός στον τρόπο αξιοποίησης τους, έχουν δώσει στην ΚΟΕ τη δυνατότητα να υλοποιεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς της και από την άλλη σηκώνουν από τους ώμους της πολιτείας ένα μεγάλο βάρος σε καιρούς δύσκολους για όλους. Να είστε σίγουροι , κύριε Πρόεδρε, ότι με τον ίδιο σεβασμό αξιοποιούμε και το τελευταίο σεντ από την κρατική χορηγία , ενώ σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντλούμε έσοδα χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε.

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ΥΠΑΝ, την ΓΔ του ΥΠΑΝ αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου για την άψογη συνεργασία τους, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά την αυστηρή προσήλωση της ΚΟΕ στους θεσμούς και τις διαδικασίες και προπαντός στη διαφάνεια και στην χρηστή διοίκηση.

«Οι σαφώς ευνοϊκότερες προϋποθέσεις που δημιουργήσαμε μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι ακόμη πιο ευοίωνες θα είναι οι προοπτικές για τον κυπριακό αθλητισμό. Την αισιοδοξία μας, λοιπόν, τη στηρίζουμε και στο ταλέντο , την θέληση και την επιμονή των ίδιων των αθλητών μας , τους οποίους διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η στήριξη της όμορφης προσπάθειας τους είναι η προτεραιότητα μας. Προτεραιότητα ασφαλώς αποτελεί και ο σεβασμός στις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού. Σεβασμό που οφείλουμε να προτάσσουμε μέσα από τις ίδιες τις πράξεις μας τόσο στον αθλητισμό όσο και στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Όπως και ο ίδιος ο ολυμπιακός χάρτης ορίζει, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής, ενθαρρύνοντας μέσω του αθλητισμού τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας , η οποία γνοιάζεται και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Και επειδή η παγκόσμια κοινωνία όλο και πιο έντονα στριμώχνεται από πολέμους , συγκρούσεις και οικονομικές πιέσεις τόσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη να κοινωνήσουμε τα μηνύματα του Ολυμπισμού και να αξιοποιήσουμε τη συναδέλφωση που η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προσφέρει μέσα από την ευγενική προσπάθεια των αθλητών και των ομάδων, συναδέλφωση που η ΚΟΕ νιώθει υπέροχα μέσα από την σχέση της, η οποία καλλιεργεί τόσο με τον ευρύτερο ελληνικό χώρο όσο και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ευχαρίστησε για τη στήριξη και τη δημιουργική συνεργασία τους , τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε., Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Δ.Ο.Ε., Σπύρο Καπράλο και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο, οι οποίοι συμμετείχαν και στην χθεσινή 34η Σύνοδος της ΕΟΑΚ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους εκπροσώπους του διεθνούς Ολυμπισμού.
«Σας ευχαριστώ και που με τιμάτε με την φιλία σας», είπε.

Εξάλλου, ο Εμπορικός Διευθυντής της ΟΠΑΠ Κύπρου, Αλέξανδρος Ντάβος, μιλώντας στην εκδήλωση είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διαδρομή για κάθε σύγχρονη Ολυμπιάδα αρχίζει από την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία.

«Εκεί που εμπνεύστηκε και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και αξίζει να θυμηθούμε μια αναφορά για αυτή την αναβίωση. Είπε λοιπόν ότι ο αθλητισμός θα εξέλθει μέγας και εξευγενισμένος ή δε νεολαία θα αντλήσει την αγάπη της ειρήνης και το σέβας της ζωής. Πολύ μεγάλες αξίες, πολύ μεγάλες έννοιες , φάρος για τους νέους ανθρώπους μας , φάρος για την νεολαία μας. Πρόταση που συνόψισε στη συνέχεια και στις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού: Αγάπη, Ειρήνη, Σεβασμός», πρόσθεσε.

Με αυτές τις αξίες, συνέχισε ο κ. Ντάβος, η ΟΠΑΠ Κύπρου εκφράζει τον σεβασμό της απέναντι στους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αθλητές που αγκαλιάζουν ειλικρινά με αγάπη και μέσα από τα σχετικά χορηγικά τους προγράμματα.

«Και είναι με αυτόν το σεβασμό, που διαμορφώνουμε διαχρονικά και τη σχέση μας με την ΚΟΕ , έχοντας ως κοινό παρανομαστεί τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους αθλητές μας, γιατί μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους πρέπει να στεκόμαστε δίπλα τους, γιατί όποια επιτυχία και η όποια διάκριση τους είναι επιτυχία και διάκριση της ίδιας της Κύπρου μας, φέρνοντας χαρά σε όλους μας", ανέφερε.

"Συγχαίρουμε, λοιπόν, όλους τους αθλητές και ελπίζουμε να μεγαλώσει αυτή η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παρίσι τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς, τους οποίους επίσης στηρίζουμε και τους προτρέπουμε να αναζητήσουν τη διάκριση έχοντας ως κίνητρο το Ευ Αγωνίζεσθαι. Γιατί όταν αγωνίζεσαι καλά είσαι και νικητής», συμπλήρωσε, ευχόμενος καλή επιτυχία στην κυπριακή ομάδα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό, όσοι δεν θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να δουν από κοντά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν ζωντανά μέσα από γιγαντοοθόνη στον Μόλο στη Λεμεσό. Η Πρέσβειρα κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στον χώρο και να δει αυτή την τελετή.

Πηγή ΚΥΠΕ/ Δήμητρα Νικολάου
16 Ιουνίου 2024

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

 

 

Search