Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

“Paris 24” δεν είναι μόνο το Παρίσι …: Τέσσερις ιστιοπλόοι αγωνίζονται στη Μασσαλία και η Σκοποβολή στο Σατορού

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Νίκος Σοφιόπουλος (Λειτουργός Τύπου ΚΟΕ)

Συνηθίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναφερόμαστε σε διοργανώτρια πόλη των Αγώνων και όχι στη χώρα διεξαγωγής, και με αυτή την ονομασία μένουν στην ιστορία, όπως π.χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004), του Τόκιο (2021) και τώρα το “Paris 24”.

H πραγματικότητα είναι όμως αρκετά διαφορετική. Όπως συνέβη στις προηγούμενες διοργανώσεις με τους χώρους διεξαγωγής, έτσι και στη φετινή, πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν μακριά από το Παρίσι. Ένα γεγονός που επηρεάζει πέντε αθλητές της κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας αφού τέσσερις αθλητές της Ιστιοπλοΐας θα αγωνιστούν στη Μασσαλία και η σκοπεύτρια Κωνσταντίνα Νικολάου στο Σατορού. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες αθλητικές Ομοσπονδίες, προέβη σε όλες τις ενέργειες ώστε οι αθλητές να έχουν την όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη στις προσπάθειες τους.

Ιστιοπλοΐα : Πολυπληθής και δυνατή ομάδα
Η ομάδα της Ιστιοπλοΐας στη Μασσαλία συγκροτείται από πολυμελή αποστολή που περιλαμβάνει την αρχηγό ομάδας Έλενα Παπάζογλου, ενώ όλοι οι αθλητές συνοδεύονται από τους προπονητές τους ως ακολούθως: Νατάσα Λάππα (Παχώμιος Παπαστεφάνου), Μαριλένα Μακρή (Περέιρα ντε Καρβάλιο διαπιστευμένος από την Ρουμανία), Ντένις Ταραντίν (Αλεξέι Τζιμπίζοβ) και Παύλος Κοντίδης (Μάρκο Μιζούρα). Υποστηρικτικό προπονητικό προσωπικό για τους αθλητές μας είναι επίσης οι προπονητές Γιόζο Γιάκολιτς (διαπιστευμένος από με την Κροατία), Αλεξάντερ Μπάτσεφ και Σταύρος Μακρής καθώς και η υποστηρικτική ομάδα που αποτελούν οι Ντάριο Καραμάτιτς (χειροπράκτης), Ιωάννης Δημητρίου (φυσιοθεραπευτής), Λάμπρος Καντζάς (φυσιοθεραπευτής), και Έλενα Αβραάμ (Αθλητική Ψυχολόγος). Οι κύπριοι αθλητές θα αγωνίζονται στη Μασσαλία από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου.

Η Νατάσα Λάππα θα ριχτεί πρώτη στη μάχη στην κατηγορία IQFOIL στις 28 Αυγούστου και οι τελικοί του αγωνίσματος θα διεξαχθούν στις 2 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν τα ILCA (πρώην Laser), με τους Παύλο Κοντίδη (ILCA7) και Μαριλένα Μακρή (ILCA6) με έναρξη την 1η Αυγούστου (οι Medal Races είναι στις 6 Αυγούστου) και τελευταίος θα αγωνιστεί ο Ντένις Ταραντίν στα Kite αρχίζοντας στις 4 Αυγούστου (τελικός 8 Αυγούστου).

Η Team Leader της ομάδας της Μασσαλίας Έλενα Παπάζογλου σημειώνει ότι μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται ομαλά για την ομάδα : «Η Νατάσα Λάππα ξεκινάει πρώτη και ήδη πέρασε την «καταμέτρηση αθλητικού εξοπλισμού», διαδικασία όπου ελέγχεται το σκάφος και ο εξοπλισμός, που θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες. Υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα αφού τόσο η Νατάσα όσο και η Μαριλένα κουβαλάνε πολύ περισσότερες εμπειρίες και μεγάλους αγώνες, απ’ ότι πριν τρία χρόνια στο Τόκιο όταν είχαν την πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς. Οι δύο άνδρες της ομάδας είναι φυσικά οι πιο έμπειροι και οι προσδοκίες είναι από αυτούς για πολύ ψηλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για την υποστήριξη που μας παρέχει και την βοήθεια για επίλυση θεμάτων που αφορούν τη συμμετοχή μας, πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Οι θέσεις των αθλητών Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αγωνισμάτων παρέμεινε ο ίδιος. Τα αγωνίσματα είναι πέντε στους άνδρες και πέντε στις γυναίκες. Αυτόματα η πρόκριση έγινε δυσκολότερη. Η Νατάσα Λάππα που αγωνίζεται πρώτη στις 28 Αυγούστου θα έχει αντιπάλους 23 αθλήτριες. Αναλόγως του καιρού θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των ιστιοδρομιών της πρώτης μέρας. Αν βγάλει αέρα, ενδέχεται αντί τρεις ιστιοδρομίες να ξεκινήσουμε με μόνο μία που θα είναι μεγάλης διαδρομής τη «Marathon Race».

Σκοποβολή : Με όπλο την εμπειρία η Κωνσταντίνα στοχεύει στη διάκριση
Η κυπριακή Σκοποβολή δίνει το παρών με μία αθλήτρια, την Κωνσταντίνα Νικολάου που θα λάβει μέρος στο αγώνισμα που έδωσε κατά το παρελθόν πολύ μεγάλες επιτυχίες στον κυπριακό αθλητισμό, και αναφερόμαστε στο Σκητ. Το άθλημα της Σκοποβολής θα διεξαχθεί στο Σατορού, 300 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Την Κωνσταντίνα Νικολάου συνοδεύει ο προπονητής Μιχάλης Κατζιανής και η προπονήτρια φυσικής κατάστασης Ειρήνη Παντελή.
Στον αγώνα που θα διεξαχθεί στις 3 & 4 Αυγούστου λαμβάνουν μέρος 29 αθλήτριες, με την Κωνσταντίνα Νικολάου να θεωρείται από τις πλέον έμπειρες : «Οι συναθλήτριες μου με δέχτηκαν με πολύ σεβασμό και αγάπη τόσο όταν εξασφάλισα την πρόκριση όσο και εδώ στο Σατορού. Για μένα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα ταξίδι ζωής που πρέπει να απολαύσουμε. Το αγωνιστικό κομμάτι, κρίνεται συνήθως από συγκυρίες και την καλή ή κακή μέρα που θα βρεθούν οι αθλήτριες. Όλες είναι ικανές για το καλύτερο, ελπίζω οι συγκυρίες να με ευνοήσουν»

Από το Παρίσι στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στην …. Πολυνησία
Όπως λοιπόν με τη Σκοποβολή και την Ιστιοπλοΐα, έτσι και μια σειρά αθλημάτων θα διεξαχθεί εκτός της πρωτεύουσας της Γαλλίας. Το ποδόσφαιρο «απλώθηκε» σε οκτώ διαφορετικές πόλεις, οι τελικοί του Χάντμπολ θα γίνουν στη Λιλ, στην ίδια πόλη θα γίνουν οι προκριματικοί της Καλαθόσφαιρας, ενώ το Σέρφιγκ θα διεξαχθεί στον ειρηνικό ωκεανό στη Γαλλική Πολυνησία ….
Κρατήστε λοιπόν τις πόλεις, τα αθλήματα και τις αποστάσεις από το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού για τα ακόλουθα :
- Ιστιοπλοΐα / Marseille Marina / Μασσαλία / 818km,
- Σκοποβολή / Chateauroux Shooting Centre / Σατορού / 292Km
- Σέρφινγκ / Teahupo’o / Γαλλική Πολυνησία /
- Ποδόσφαιρο / Μασσαλία, Νίκαια, Παρίσι, Μπορντώ, Λυών, Νάντ, Σεντ Ετιέν
- Καλαθόσφαιρα / Παρίσι, Λιλ Pierre Mauroy Stadium (210Km),
- Γκολφ / Le Golf National / Guyancourt (40Km)
- Χάντμπολ (τελική φάση) / Λιλ / Pierre Mauroy Stadium (210Km)
- Κανό & Κωπηλασία/ Vaires-sur-Marne Nautical Stadium (40Km)
- Ιππασία & Μοντέρνο Πένταθλο / Chateau de Versailles (35Km)
- Ορεινή Ποδηλασία / Elancourt Hill (41Km)

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες τους αργυρούς χορηγούς MEDOCHEMIE, ALLIANZ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

 

 

 

Search