Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Ονειρική η εμφάνιση στους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες Οράν «2022». Η αποστολή της ΚΟΕ στο Οράν συνέτριψε τα ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων των 40 χρόνων συμμετοχών σε Μεσογειακούς Αγώνες

Ρεκόρ μεταλλίων σε : Χρυσά (5), στο σύνολο (14), αθλήματα (7), και αριθμό αθλητών στο βάθρο (13)

Ανδρέας Θεοφυλάκτου : «Πολύ πετυχημένη παρουσία – Φωτίσαμε τον δρόμο»

Με έναν εκπληκτικό απολογισμό συγκομιδής μεταλλίων που έφτασαν τα 14 και με την κατάκτηση της 13ης θέσης στον Πίνακα μεταλλίων επί συνόλου 26 χωρών, η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής αποχαιρετά το Οράν της Αλγερίας, όπου έλαβε μέρος στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες.

Την αποστολή στελέχωσαν 108 αθλητές από 17 αθλήματα που ήταν : Αντισφαίριση (3), Άρση Βαρών (1), Γυμναστική (8), Επιτραπέζια Αντισφαίριση (5), Ιστιοπλοΐα (7), Καλαθόσφαιρα (4), Καράτε (8), Κολύμβηση (8), Μπάτμιντον (4), Ξιφασκία (3), Πάλη (2), Πυγμαχία (2), Ποδηλασία (3), Σκοποβολή (13), Στίβος (24), ΤάεΚβοΝτο (3), Τζούντο (4), Τοξοβολία (6)

Σε έναν πρώτο απολογισμό της παρουσίας, ο Αρχηγός αποστολής Ανδρέας Θεοφυλάκτου σημείωσε τα ακόλουθα : Φτάσαμε στο τέλος μιας πολύ πετυχημένης παρουσίας, δεδομένα της πιο πετυχημένης από πλευράς μεταλλίων. Η Κύπρος πήρε 14 μετάλλια, έξι περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ μας, με μεγάλο αριθμό τέταρτων θέσεων και γενικότερα πολύ καλή παρουσία των αθλητών μας, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρέθηκαν μέσα στην οκτάδα των αγωνισμάτων τους. Εάν δεν έχουν αντιληφθεί οι πάντες τι σημαίνει αυτό τότε ναι έχουμε θέμα. Η Κύπρος ανάμεσα σε 26 χώρες που σίγουρα επενδύουν περισσότερα στους αθλητές όχι μόνο πήρε 5 χρυσά, 2 αργυρά και 7 χάλκινα, και διεκδίκησε άλλα τόσα».

Ο κ. Θεοφυλάκτου απευθυνόμενος στα μέλη της αποστολής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία, όλους όσους στελέχωσαν την αποστολή της ΚΟΕ, αθλητές, προπονητές, συνοδούς, τους Βοηθούς Αρχηγούς, τις Ομοσπονδίες και όσους βρέθηκαν στο Οράν για τους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες : «Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί σας γιατί μαζί αποδείξαμε ότι ο αθλητισμός ενωμένος μπορεί να πετύχει πολλά, και εμείς εδώ τους φωτίσαμε το δρόμο. Πέμπτη ξημερώματα επιστρέφουμε στην Πατρίδα!!».

Ρεκόρ Μεταλλίων : Στα Χρυσά και στο Σύνολο
Στο Οράν η 11η κατά σειρά, αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής σε Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε 14 μετάλλια τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων από την πρώτη συμμετοχή το 1983 στην Καζαμπλάνκα, και τις επόμενες εννέα που την ακολούθησαν. Ακολουθούν με οκτώ συνολικά μετάλλια οι διοργανώσεις στην Πεσκάρα (2009) και στην Ταραγόνα (2018). Επιπρόσθετα, τα πέντε χρυσά μετάλλια αποτελούν επίσης ρεκόρ για μία διοργάνωση, που κατέρριψε τα τέσσερα χρυσά της Ταραγόνας.

Αναλυτικά τα Μετάλλια που κατέκτησε οι αθλητές/τριες της αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι :
Χρυσά (5) :
Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική / Μονόζυγο)
Στέφανος Νικολαΐδης (Σκοποβολή / Σκητ)
Κάλια Αντωνίου (Κολύμβηση / 100μ. Ελεύθερο)
Μίλαν Τραΐκοβιτς (110μ. Εμπόδια / Στίβος)
Απόστολος Παρέλλης (Δισκοβολία / Στίβος)
Αργυρά (2) :
Αλέξανδρος Πουρσανίδης (Σφυροβολία / Στίβος)
Ολίβια Φωτοπούλου (200μ./Στίβος)
Χάλκινα (7) :
Μάρκος Τσαγγαράς (Καράτε / 67Kg)
Έλενα Χριστοδούλου / Εύα Καττιρντζή (Μπάτιμιντον / Διπλό Γυναικών)
Ολίβια Φωτοπούλου (Στίβος /100μ.)
Χαράλαμπος Χοίρας (Πάλη /Ελευθέρα/ 86Kg)
Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική / Σύνθετο)
Κάλια Αντωνίου (Κολύμβηση / 50μ. Ελεύθερο)
ΚΥΠΡΟΣ (Δάφνη Γεωργίου, Μαριάννα Πισσιάρα, Φίλιππα Φωτοπούλου, Ολίβια Φωτοπούλου) (Στίβος / 4Χ100μ.)

Ο Πίνακας Μεταλλίων των αποστολών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στους Μεσογειακούς Αγώνες από το 1983 μέχρι σήμερα είναι ο ακόλουθος:

Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1983 Καζαμπλάνκα 0 0 0 0
1987 Λατάκεια 2 0 0 2
1991 Αθήνα 1 2 1 4
1993 Ρουσιγιόν 0 1 2 3
1997 Μπάρι 0 3 4 7
2001 Τυνιδα 1 1 3 5
2005 Αλμερία 1 4 2 7
2009 Πεσκάρα 3 4 1 8
2013 Μερσίνα 2 2 3 7
2018 Ταραγόνα 4 2 2 8
2022 Οράν 5 2 7 14

Ρεκόρ αθλημάτων & αθλητών/τριών στο βάθρο
Ακόμη ένα ρεκόρ που σημειώθηκε από την αποστολή στο Οράν, ήταν ο αριθμός διαφορετικών αθλημάτων, εκ των οποίων αθλητές κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο. Ο αριθμός των επτά αθλημάτων ξεπέρασε τις αμέσως προηγούμενες επιδόσεις που ήταν πέντε (5) και είχαν καταγραφεί στις διοργανώσεις της Αλμερίας (2005) και της Μερσίνας (5).
Τα αθλήματα που έδωσαν τα 14 μετάλλια είναι :
Στίβος (2 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα)
Γυμναστική (1 χρυσό, 1 χάλκινο)
Κολύμβηση (1 χρυσό, 1 χάλκινο)
Σκοποβολή (1 χρυσό)
Καράτε (1 χάλκινο)
Μπάτμιντον (1 χάλκινο)
Πάλη (1 χάλκινο)

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, 13 διαφορετικοί αθλητές επιστρέφουν στην Κύπρο με ένα τουλάχιστον μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος. Αριθμός πολύ σημαντικός για το σύνολο της παρουσίας στην Αλγερία. Το ρεκόρ που κλήθηκε να καταρρίψει και τελικά το πέτυχε με εντυπωσιακό τρόπο η αποστολή ήταν οι οκτώ «Μεσογειονίκες» των διοργανώσεων του Μπάρι (1997) και της Μερσίνας (2013).

Οι «πολυνίκες» αθλητές/αθλήτριες
Τρεις αθλητές κατέκτησαν στους αγώνες του Οράν περισσότερα του ενός μεταλλίου.
Η Κάλια Αντωνίου έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες από το 2009 (προηγούμενο η Αναστασία Χριστοφόρου το 2009) και η μοναδική για το άθλημα που επέστρεψε από διοργάνωση Μεσογειακών Αγώνων με περισσότερα του ενός μεταλλίου (1 χρυσό και ένα χάλκινο).
Ο Μάριος Γεωργίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά (τέσσερα στη Ταραγόνα), κατέκτησε πέραν του ενός μεταλλίου σε ένα άθλημα όπου το επίπεδο των αγώνων είναι πάρα πολύ ψηλό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ανήκει στην ελίτ των κυπρίων αθλητών.
Η Ολίβια Φωτοπούλου είναι η μοναδική αθλήτρια της αποστολής που βρέθηκε τρεις φορές στο βάθρο. Η πολύ καλή σπρίντερ, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ. κάνοντας εκπληκτική ατομική επίδοση στον προκριματικό του αγωνίσματος και αντίστοιχη εμφάνιση στον τελικό, ενώ βρέθηκε στην τρίτη θέση τόσο στα 100μ., όσο και ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ.

Κατά το παρελθόν οι αθλητές που κατέκτησαν πέραν του ενός μεταλλίου σε μία μόνο διοργάνωση είναι :
1997 Μπάρι Άννινος Μαρκουλλίδης (Στίβος, 1 χρυσό, 1 χάλκινο)
1997 Μπάρι Πρόδρομος Κατσαντώνης (Στίβος, 2 χάλκινα)
2001 Τύνιδα Άννινος Μαρκουλλίδης (Στίβος, 1 χρυσό, 1 χάλκινο)
2009 Πεσκάρα Ελένη Αρτυματά (Στίβος, 1 χρυσό, 1 χάλκινο)
2009 Πεσκάρα Δημήτρης Μινασίδης (Άρση Βαρών, 2 αργυρά)
2013 Μερσίνα Ελένη Αρτυματά (Στίβος, 1 χρυσό, 1 αργυρό, 1 χάλκινο)
2018 Ταραγόνα Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική, 2 χρυσά, 1 αργυρό, 1 χάλκινο)

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Γεωργίου είναι ο πρώτος κύπριος αθλητής που έφτασε τα έξι συνολικά μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες. Έξι μετάλλια έχει ήδη κατακτήσει και η Ελένη Αρτυματά σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις (2009, 2013, 2018).

Οι χρυσοί νικητές :
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στην παρουσία των τριών αθλητών που κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια για την κυπριακή αποστολή πέραν όσων έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.
Ο Απόστολος Παρέλλης δεν χρειαζόταν να αποδείξει ότι είναι αθλητής μεγάλων αγώνων. Το απέδειξε όμως για άλλη μια φορά. Με την πρώτη κιόλας βολή, έστειλε το Δίσκο εκεί που δεν μπόρεσε κανείς άλλος να πλησιάσει, κατακτώντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τον αθλητή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο βαθμό σταθερότητας σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου εδώ και μια δεκαετία, αφού δεν έχει απουσιάσει από σχεδόν κανέναν μεγάλο τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκοσμίων πρωταθλημάτων, Κοινοπολιτειακών και Μεσογειακών Αγώνων.
Ο Μίλαν Τραΐκοβιτς ήρθε στους αγώνες και συνδύασε την τελική του προετοιμασία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα με δύο αγώνες όπου κατέγραψε υψηλή επίδοση, και παράλληλα στον τελικό των 110μ. Εμπόδια νίκησε και τη βοήθεια που δέχθηκε ο Αλγερινός αντίπαλος του από το ενθουσιώδες κοινό, αναδεικνύοντας την συσσωρευμένη εμπειρία της παρουσίας σε μεγάλους αγώνες και των ανάλογων επιτυχιών των τελευταίων 6-7 χρόνων.
Ο Στέφανος Νικολαΐδης συνέχισε την παράδοση της Σκοποβολής, που τη θέλει να αναδεικνύει συνεχώς νέους αθλητές παγκοσμίου επιπέδου κυρίως στο άθλημα του Σκητ, αλλά και την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του πρώην κορυφαίος Σκοπευτής Αντώνης Νικολαΐδης ήταν «χάλκινος» Μεσογειονίκης στην Αθήνα το 1991 και στη Ρουσιγιόν το 1993. Στο αγώνισμα και ιδιαίτερα στον τελικό ανέδειξε χαρίσματα σπουδαίου πρωταθλητή.

Τα «Back 2 Back» χρυσά
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα κατηγορία η οποία αφορά την κυπριακή παρουσία στους αγώνες του Οράν, είναι οι «back 2 back» κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων στο ίδιο αγώνισμα. Οι Απόστολος Παρέλλης (Δισκοβολία) και Μάριος Γεωργίου (Μονόζυγο), μπήκαν σ’ αυτή την μικρή λίστα αθλητών που κατέκτησαν στο ίδιο αγώνισμα την πρώτη θέση σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις. η οποία αποτελείται από τους εξής αθλητές :
Μάριος Χατζηανδρέου (Στίβος/Τριπλούν) : Λατάκεια 1997, Αθήνα 1991
Κυριάκος Ιωάννου (Στίβος/Ύψος) : Αλμερία 2005, Πεσκάρα 2009
Ελένη Αρτυματά (Στίβος/200μ.) : Πεσκάρα 2009. Μερσίνα 2013
Απόστολος Παρέλλης (Στίβος/ Δισκοβολία) : Ταραγόνα 2018, Οράν 2022
Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική) : Ταραγόνα 2018, Οράν 2022

Η Ελένη Αρτυματά το 2018 στην Ταραγόνα κατέκτησε εκ νέου χρυσό μετάλλιο για τρίτη διαδοχική διοργάνωση αγωνιζόμενη αυτή τη φορά στα 400μ. Κυριολεκτικά και μεταφορικά μία «Αθλήτρια μία κατηγορία μόνη της».

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας για την στενή συνεργασία και την στήριξη που της παρέχει, καθώς και όλους τους Χορηγούς της, τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοϊατρική Κύπρου, που χωρίς την παρουσία τους θα ήταν πολύ δύσκολη η συμμετοχή μας στους Αγώνες.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ
5 Ιουλίου 2022

 

 

Search