Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ιδρύθηκε στη Λιουμπλιάνα η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Ακαδημία

Στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου 2018 η ιδρυτική καταστατική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΟΑ). Την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ) εκπροσώπησε στη συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) κ. Ντίνος Μιχαηλίδης.

Στην ιδρυτική συνέλευση εκπροσωπήθηκαν 35 ευρωπαϊκές Ολυμπιακές ακαδημίες, ενώ παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) κ. Ισίδωρος Κούβελος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιάνεζ Κοτσίγιαντσιτς.

Στη συνέλευση εγκρίθηκε το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για το εκτελεστικό συμβούλιο. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γερμανός Δρ. Μάνφρεντ Λάμερ με αντιπροέδρους τους καθηγητές Μαρία Μουράτοβα από την Ουκρανία και Λοζάν Μίτεφ από τη Βουλγαρία.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι ο συντονισμός μεταξύ των Ολυμπιακών ακαδημιών της ηπείρου, η εφαρμογή κοινών προγραμμάτων για διάδοση του Ολυμπισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών για τον Ολυμπισμό, η διοργάνωση συνόδων με συμμετοχή απ΄ όλη την Ευρώπη, η ενίσχυση της Ολυμπιακής εκπαίδευσης και κυρίως η επανατοποθέτηση στις σωστές διαστάσεις της Ολυμπιακής ιδεολογίας και φιλοσοφίας.

Η επόμενη, διευρυμένη, συνεδρία της ΕΟΑ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός του 2019.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
26 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Search