Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Σημαντικοί για τη Μεσόγειο οι Παράκτιοι Αγώνες το συμπέρασμα από το σεμινάριο της ΔΕΜΑ

Η σημαντικότητα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και η ανάγκη να ενισχυθούν για το μέλλον, ήταν ένα βασικό συμπέρασμα που βγήκε μέσα από το σεμινάριο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), που φιλοξένησε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Το σεμινάριο αποτέλεσε επιπλέον το τελικό de-briefing (απολογισμός) των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, που έγιναν στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2019. Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που ήταν παρούσες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης για την αθλητική οικογένεια της Μεσογείου.

Η σύγκριση της 1ης διοργάνωσης, του 2015 στην Πεσκάρα, με αυτή του 2019 στην Πάτρα, μέσα από την έρευνα που έγινε ανάμεσα στις Ολυμπιακές Επιτροπές, και την οποία παρουσίασε ο κ. Στράτος Καρέτος εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, κατέδειξε την ανοδική τάση της διοργάνωσης και την προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσης της για το μέλλον. Όπως ήδη έγινε γνωστό, οι 3οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν το 2023 στην ιταλική πόλη Πέζαρο.

Οι εκπρόσωποι της «Πάτρα 2019» παρουσίασαν όλα όσα αφορούσαν τους Αγώνες που διοργάνωσαν με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι και το σημαντικότερο, μετέφεραν έτσι τις γνώσεις τους στους επόμενους διοργανωτές, τόσο των Παράκτιων Αγώνων, όσο και των Παραδοσιακών Μεσογειακών.

Το σεμινάριο, που ήταν ολοήμερο, άρχισε στις 9 το πρωί με χαιρετισμούς του Προέδρου της ΔΕΜΑ κ. Αμάρ Αντάντι και του προέδρου της ΚΟΕ κ. Ντίνου Μιχαηλίδη. Ο κ. Αντάντι, ο οποίος προέρχεται από την Αλγερία, τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Παραδοσιακούς Μεσογειακούς Αγώνες του 2021, ευχαρίστησε θερμά την ΚΟΕ για τη φιλοξενία του σεμιναρίου και στάθηκε στη σημαντικότητα του κινήματος των Μεσογειακών για μια περιοχή πολύπαθη όπως είναι η δική μας.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην Κύπρο, στάθηκε στη σημαντικότητα της αθλητικής σύναξης των λαών της Μεσογείου, είτε στους Παράκτιους, είτε στους Παραδοσιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι το πνεύμα του Ολυμπισμού ενώνει λαούς. Όσον αφορά τους Αγώνες, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν, διατηρώντας όμως εντός λογικών πλαισίων τα μεγέθη, οικονομικά και αγωνιστικά.

Για τον πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη ήταν μία σημαντική στιγμή η παρουσία του στο σεμινάριο στη Λεμεσό, αφού ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση, μετά την προγραμματισμένη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο.

Στην έναρξη του σεμιναρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Πάτρας 2019, κ. Νικόλαος Παπαδημάτος μετέφερε χαιρετισμό του Υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ευχαρίστησε την ΚΟΕ για τη φιλοξενία του σεμιναρίου και αναφέρθηκε στα οφέλη που άφησε στην Πάτρα η διοργάνωση των Αγώνων.

Το δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου ασχολήθηκε με εισηγήσεις για το μέλλον των Αγώνων, από τον κ. Τούλιο Παρατόρε, πρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας και Συντονισμού της ΔΕΜΑ και τον γενικό γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής του Σαν Μαρίνο κ. Έρος Μπολόνια.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση εκπροσώπων των διεθνών ομοσπονδιών τένις, πάλης, τριάθλου και finswimming.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
6 Μαρτίου 2020

 

 

Search