Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Παρούσα η Κύπρος στην 60η Διεθνή Σύνοδο της ΔΟΑ για Νέους Συμμετέχοντες

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 η 60η Διεθνής Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) για Νέους Συμμετέχοντες, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας αλλά και της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Κύπρος ήταν παρούσα γι΄ άλλη μια χρονιά στη Σύνοδο, με τον Σταύρο Σταύρου να εκπροσωπεί φέτος την Κυπριακή Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΟΑΚ). Ο κ. Σταύρου, με πτυχίο Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών από το King’s College του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμού, είχε την πρώτη του επαφή με τον Ολυμπισμό το 2019, όταν έγραψε και επιμελήθηκε το έντυπο της ΚΟΕ «Οδηγός Ολυμπιακής Παιδείας» για δασκάλους και καθηγητές.

Η 60η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-10 Σεπτεμβρίου 2020, με 61 εκπρόσωπους από ισάριθμες χώρες να παρακολουθούν online διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια και virtual workouts κ.α. Κύριο θέμα της φετινής Συνόδου ήταν «Ολυμπισμός και Ανθρωπισμός» και ειδικό θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανθρώπινα δικαιώματα, διαφορετικότητα και αποδοχή στον αθλητισμό».

Ιδιαίτερα τιμητικό για τον Σταύρο Σταύρου και την ΕΟΑΚ ήταν το γεγονός πως ο εκπρόσωπος της Κύπρου επιλέχθηκε από τους συντονιστές της Συνόδου ως ο εκφωνητής της ομιλίας εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στην τελετή λήξης, ενώ υπήρξε και ο γραμματέας της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετείχε. Επίσης, κέρδισε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες στο Olympic Quiz, με δεύτερο τον εκπρόσωπο του Ισραήλ και τρίτο τον Ισπανό.

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ) εγκαθιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1987, με σκοπό τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στην Κύπρο, μέσα από διάφορες δράσεις, όπως συνόδους, σεμινάρια και συνέδρια, ετοιμασία εκδόσεων, διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων και διατήρηση επαφών με διεθνείς φορείς του Ολυμπισμού.

Η Διεθνής Oλυμπιακή Aκαδημία (ΔΟΑ) δημιουργήθηκε ως διεθνές πολιτισμικό κέντρο στην Aρχαία Oλυμπία, με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση του Oλυμπιακού Πνεύματος, τη μελέτη και εφαρμογή των εκπαιδευτικών και κοινωνικών αρχών του Oλυμπισμού και την εδραίωση της επιστημονικής βάσης του Oλυμπιακού Iδεώδους, σύμφωνα με τις αρχές που θέσπισαν οι Aρχαίοι Έλληνες και οι αναβιωτές του σύγχρονου Oλυμπιακού Kινήματος.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
14 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

Search