Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η ΚΟΕ στη μάχη κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό

Στην πανεθνική μάχη κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό ρίχνεται η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της κυπριακής συμμετοχής στο επικείμενο Ψηφιακό Περιφερειακό Εργαστήρι με τίτλο «Ακεραιότητα στον Αθλητισμό: Αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό».

Το εργαστήρι διοργανώνουν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η INTERPOL και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της FIBA. Στο εργαστήρι θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες των χωρών Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία και Μάλτα και θα διεξαχθεί ψηφιακά το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου 2020.

Η ΚΟΕ, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, ανέλαβε τον συντονισμό στην Κύπρο, προσκαλώντας οκτώ αθλητικές ομοσπονδίες στο εργαστήρι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ομοσπονδίες στίβου (ΚΟΕΑΣ), κολύμβησης (ΚΟΕΚ) καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ), ποδηλασίας (ΚΟΠΟ), χειροσφαίρισης (ΚΟΧ) και αντισφαίρισης (ΟΑΚ).

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ανταλλαγής γνώσης και πρακτικών για αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό, κυρίως μέσα από τη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, τους αθλητικούς οργανισμούς και τους μετόχους του αθλητισμού.

Οι ομιλητές θα προέρχονται από τη ΔΟΕ, την INTERPOL, τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, με βασικούς στόχους του εργαστηρίου τη δημιουργία ευαισθητοποίησης στο θέμα, την αποσαφήνιση των ρόλων των εθνικών κυβερνήσεων, την αύξηση της συνεργασίας των χωρών μέσα από την εγκαθίδρυση σχετικών μηχανισμών, τη δημιουργία περιφερειακής και διεθνής συνεργασίας, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη μάθηση των σωστών διαδικασιών ποινικών ερευνών.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα των διεθνών φορέων, αντιλαμβανόμενη το σημαντικό ρόλο που καλείται να αναλάβει για δημιουργία απτών ενεργειών προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης στον αθλητισμό της Κύπρου.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
11 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

Search