Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Αρχίζουν οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες «Μπέρμινγχαμ 2022» - Με 55 αθλητές η Κύπρος

Σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης οι Μάριος Γεωργίου και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Του Θωμά Κεττέννη – Απεσταλμένος ΚΥΠΕ/ΚΟΕ
Φωτογραφίες Paris J. Andreou

Η έναρξη των 22ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Μπέρμιγχαμ 2022 είναι προ των πυλών και η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχθεί πέραν των πέντε χιλιάδων αθλητών από 71 χώρες και να φιλοξενήσει τους δεύτερους πιο σημαντικούς Αγώνες του πλανήτη, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τις 28 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου.

Τα κυπριακά χρώματα θα τιμήσουν 55 αθλητές, δύο περισσότεροι από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί καθώς δόθηκε θέση στην κυπριακή ομάδα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για συμμετοχή στο ομαδικό Ανδρών, ενώ για την κυπριακή αποστολή υπάρχουν και κάποιες αλλαγές και αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις απώλειες, στους Αγώνες δεν θα συμμετάσχουν τελικά η αθλήτρια Στίβου Ολίβια Φωτοπούλου στα 100μ και στα 200μ καθώς και ο κολυμβητής Νικόλας Αντωνίου. Οι δύο αθλητές είχαν λάβει μέρος σε Μεσογειακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης μέσα στο αμέσως προηγούμενο διάστημα και το βαρυφορτωμένο αυτό τους πρόγραμμα δεν τους επέτρεψε να βρεθούν στο Μπέρμιγχαμ για τους Κοινοπολιτειακούς.

Τη θέση του Νικόλα Αντωνίου θα πάρει ο κολυμβητής Χρίστος Μανώλη, ενώ αλλαγή θα υπάρξει και στο Μπιτς Βόλεϊ Γυναικών καθώς η Ερρικα Νύστρομ τραυματίστηκε στον ώμο και θα αντικατασταθεί από την Μανωλίνα Κωνσταντίνου.

Η Κύπρος εξασφάλισε συμμετοχή στο Ομαδικό Ανδρών στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση και συνεπώς, εκτός από τον Μάριο Γιάγκου και την Φωτεινή Μελετιέ, στην κυπριακή αποστολή ενσωματώθηκαν και «πέταξαν» για Μπέρμιγχαμ οι Χρίστος Σάββα, Ιωσήφ Ηλία και Σιαρπέλ Ηλία.
Οι αθλητές της ενόργανης και του τριάθλου θα ανοίξουν την Παρασκευή την αυλαία των κυπριακών συμμετοχών στους Αγώνες.
Οι Κύπριοι αθλητές ανά άθλημα είναι:

Κολύμβηση
Χρίστος Μανώλη, Μάρκος Ιακωβίδης, Φίλιππος Ιακωβίδης, Σοφοκλής Μούγης, Παναγιώτης Πανάρετος, Άννα Χατζηλοίζου

Ενόργανη Γυμναστική
Μάριος Γεωργίου, Ηλίας Γεωργίου, Σωκράτης Πηλακούρης, Γιώργος Άγγονας, Μιχάλης Χαρή, Τατιάνα Μπατσουρίνα

Ρυθμική Γυμναστική
Άννα Σοκόλοβα, Αναστασία Πίγγου, Νεοφύτα Μαυρικίου

Τζούντο
Γεώργιος Μπαρτζιασβίλι, Γιάννης Αντωνίου, Ντάτο Ματσουκάτοβ, Οδυσσέας Γεωργάκης, Πέτρος Χριστοδουλίδης, Σοφία Ασβεστά

Ποδηλασία
Ανδρέας Μιλτιάδης, Αλέξανδρος Αγρότης, Χρήστος Φιλοκύπρου, Άντρη Χριστοφόρου

Μπάτμιντον
Ελένη Χριστοδούλου, Εύα Καττιρτζή

Πυγμαχία
Ραφαήλ Πάφιος, Οδυσσέας Ατματζίδης

Στίβος
Φίλιππα Φωτοπούλου, Χρυστάλλα Κυριάκου, Απόστολος Παρέλλης, Μίλαν Τραίκοβιτς, Αλέξανδρος Πουρσανίδης, Χριστόφορος Γενεθλή, Ανδρονίκη Λαδά, Χρήστος Ταμανής, Δέσποινα Χαραλάμπους, Νίκανδρος Στυλιανού, Ναταλία Χριστοφή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Μάριος Γιάγκου, Φωτεινή Μελετιέ, Χρίστος Σάββα, Ιωσήφ Ηλία, Σιαρπέλ Ηλία
Para Table Tennis
Παντελής Καϊλής

Beach Volley
Αντώνης Λιοτατής, Χαράλαμπος Ζορπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μανωλίνα Κωνσταντίνου

Πάλη
Αλέξιος Καουσλίδης, Χαράλαμπος Χοίρας

Άρση Βαρών
Αντώνης Μαρτασίδης

Τρίαθλο
Παναγιώτης Αντωνίου, Σταύρη Περικλέους

Τελετή Έναρξης
Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και χαράς, θα εισέλθουν στο Alexander Stadium για την αυριανή τελετή έναρξης οι σημαιοφόροι της κυπριακής αποστολής στους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μάριος Γεωργίου.
Να ζήσω τη στιγμή και να τιμήσω αυτούς που με επέλεξαν, ήταν τα λόγια της Ζωής στο ΚΥΠΕ για το πώς νιώθει που θα κρατά στην παρέλαση της τελετής έναρξης των δεύτερων πιο σημαντικών Αγώνων του πλανήτη, μετά τους Ολυμπιακούς, την σημαία της χώρας μας.
Είπε πως είναι μεγάλη τιμή επίσης για την ίδια το γεγονός ότι θα παρελάσει ως σημαιοφόρος με τον πολύ σπουδαίο αθλητή Μάριο Γεωργίου, ο οποίος έχει τιμήσει με την παρουσία του και τις διακρίσεις του σε παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες την Κύπρο. «Η παρουσία του Μάριου ανεβάζει και σε μένα τον πήχη καθώς η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δείξει με την κίνηση αυτή την πίστη της σε μένα, κάτι που είναι πολύ ωραίο», είπε.
Η αθλήτρια του Μπιτς Βόλεϊ τόνισε ακόμη πως όλοι οι αθλητές που θέλουν να αγωνιστούν σε ψηλό επίπεδο έχουν δει τελετές έναρξης μεγάλων διοργανώσεων και ονειρεύτηκαν τον εαυτό τους σε αυτή τη θέση.
«Είμαι πολύ ευγνώμων στην ΚΟΕ που αναγνώρισε την συνεισφορά μου ως αθλήτρια και μου έδωσε αυτή την τιμητική θέση, δίδοντας μου την ίδια ώρα ένα επιπλέον κίνητρο καθώς πιστεύει στις προοπτικές της ομάδας μου για μετάλλιο», δήλωσε.
Απαντώντας στο κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος του μεταλλίου, είπε πως τα φαβορί Αυστραλία και Καναδάς είναι από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, ωστόσο, σημείωσε, για την 3η θέση θα γίνει μεγάλη μάχη.
Η Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η συμπαίκτρια της, Έρρικα Νύστρομ, με την οποία θα αγωνιζόταν ως ζευγάρι, τραυματίστηκε και τη θέση της θα πάρει Μανωλίνα Κωνσταντίνου, η αξία της οποίας είναι αναγνωρισμένη. Όπως είπε η Ζωή, με την Μανωλίνα έχουν πολύ καλή χημεία στο γήπεδο και συνεπώς είναι αισιόδοξη πως αν αγωνιστούν χωρίς άγχος μπορούν να τα καταφέρουν.
Συγκινημένος και περήφανος για την τιμή που του έχει γίνει από την ΚΟΕ να εισέλθει ως σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ και ο αθλητής της Ενόργανης Μάριος Γεωργίου.
"Είναι τιμή μου και νιώθω πολύ περήφανος που θα κρατώ την σημαία μας στη τελετή έναρξης των Αγώνων και κάθε φορά που βλέπω τη σημαία της Κύπρου να κυματίζει ψηλά νιώθω περηφάνεια και χαρά", είπε ο Γεωργίου.
Όσον αφορά τους αγωνιστικούς στόχους, ο Γεωργίου είπε: Όσο καλύτερα μπορούμε ως ομάδα και κυρίως να βγούμε υγιής".
Σε προσωπικό επίπεδο είπε πως ο τραυματισμός του στον δεξί ώμο τον κράτησε τρεις βδομάδες εκτός προπονήσεων, κάτι που είναι δύσκολο να καλυφθεί αγωνιστικά. Τόνισε πως ο στόχος είναι να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται και να ολοκληρώσει τους Αγώνες υγιής.
Η τελετή έναρξης των αγώνων θα αρχίσει στις 21.00 και θα ολοκληρωθεί μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου. Το Alexander Stadium τα οποίο θα φιλοξενήσει και τα αγωνίσματα του Στίβου είναι χωρητικότητας 18.000 θέσεων, ενώ στους Αγώνες, με την προσθήκη πτυσσόμενων κερκίδων η χωρητικότητα του θα αυξηθεί στις 30.000.
Με τελετουργικές παραδόσεις, όπως η παρέλαση των αθλητών και το εκπληκτικό φινάλε πυροτεχνημάτων, η Τελετή Έναρξης θα ανοίξει τους Αγώνες με θέαμα και συγκίνηση, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές.
Ο Iqbal Khan, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Κοινοπολιτειακών οργάνωσε μια φαντασμαγορική μουσική βραδιά. Επιστρέφοντας στην πόλη όπου ξεκίνησαν την καριέρα τους, το διάσημο ποπ συγκρότημα της δεκαετίας του ΄80 Duran Duran θα κλείσουν την τελετή, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στο Alexander Stadium και θα εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ο μουσικός και ιδρυτικό στέλεχος των Black Sabbath, Τόνι Αϊόμι (Tony Iommi), οι τραγουδιστές Ιντίγκο Μάρσαλ (Indigo Marshall) και Γκαμπίνι (Gambini), υπό τη μουσική διεύθυνση του ράπερ Joshua 'RTKal' Holness. Στην τελετή θα συμμετέχει επίσης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ.
Ο τραγουδιστής των Duran Duran Σάιμον Λε Μπόν (Simon Le Bon) είπε πως είναι «τιμή» του θα συμμετέχουν στη τελετή. Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες του Μπέρμιγχαμ 2022 είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη σπουδαία πόλη του Μπέρμιγχαμ και εμείς ως Duran Duran έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε για την πόλη μας, είπε ο Λε Μπον.
«Είμαστε τόσο περήφανοι που επιστρέφουμε στην πατρίδα μας για να κλείσουμε την τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας του Μπέρμιγχαμ 2022. Είναι πραγματική τιμή να συμμετέχω σε μια παγκόσμια διοργάνωση που θα φέρει μαζί αθλητές όλων των πολιτιστικών καταβολών από όλο τον κόσμο. Άλλο ένα ορόσημο σε μια πιο απίστευτη χρονιά για εμάς», είπε το μέλος των Duran Duran Ρότζερ Τέιλορ.
«Θα είναι συναρπαστικό που θα βρεθούμε ανάμεσα σε τόσους σπουδαίους αθλητές, ελπίζοντας να πάρουμε και κάποιες συμβουλές για γυμναστική», είπε με δόση χιούμορ το μέλος του συγκροτήματος Τζον Τέιλορ.

Οι ΚΟΕ/ΚΕΚΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαιας (ΥΠΠΑΝ) για την στενή συνεργασία και την στήριξη που παρέχουν, καθώς και όλους τους Χορηγούς, τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τοΟιν Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοιατρική Κύπρου, για τη συνεισφορά τους στην συμμετοχή της αποστολής στους Αγώνες.

27 Ιουλίου 2022

 

 

Search