Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Μπαχάμες 2017: Με 13 αθλητές η Κύπρος στους Κοινοπολιτειακούς Νέων

Με μία αποστολή είκοσι τεσσάρων ατόμων, από τους οποίους οι δεκατρείς είναι αθλητές και αθλήτριες, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα είναι παρούσα στους 6ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν μεταξύ 18 και 23 Ιουλίου 2017 στο Νασάου των Μπαχαμών.
 
Η αποστολή θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας το βράδυ της Κυριακής, 16 Ιουλίου, και, με ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, θα αφιχθεί περίπου είκοσι έξι ώρες αργότερα στις Μπαχάμες. Η χώρα των 400 χιλιάδων κατοίκων και των περίπου 700 νησιών -που βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Φλώριδας των ΗΠΑ- θα φιλοξενήσει την 6η διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η αμερικάνικη ήπειρος θα υποδεχτεί τους συγκεκριμένους αγώνες.
 
Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων λαμβάνουν μέρος αθλητές μέχρι δεκαοκτώ ετών, με εβδομήντα μία χώρες της Κοινοπολιτείας (η οποία αποτελείται από πρώην βρετανικές αποικίες) να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Στους 6ους Κοινοπολιτειακούς Νέων στο Νασάου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1000 αθλητές. Η πρωτεύουσα Νασάου βρίσκεται στο νησί Νιού Πρόβιντενς, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η πόλη έχει πληθυσμό σχεδόν 250 χιλιάδες κατοίκους, δηλαδή πέραν του 60% των ανθρώπων της χώρας διαμένει στην πρωτεύουσα.
 
Η κυπριακή αποστολή
Η Κύπρος θα λάβει μέρος στους 6ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων στις Μπαχάμες με δεκατρείς αθλητές στα έξι από τα εννέα αθλήματα των αγώνων. Συγκεκριμένα, τα κυπριακά χρώματα θα εκπροσωπηθουν από τέσσερις αθλητές στο στίβο, από δύο αθλητές σε κολύμβηση, μπιτς βόλεϊ, τζούντο και τένις και από έναν αθλητή στην πυγμαχία.
 
Πρόκειται για τους αθλητές Σπύρο Σάββα (στίβος / ακόντιο), Λουκία Γεωργίου (στίβος / ακόντιο), Στυλιάνα Κυριακίδου (στίβος / σφαιροβολία), Δέσποινα Χαραλάμπους (στίβος / ύψος), Κωνσταντίνο Χατζηττοουλή (κολύμβηση / 100 μ. ελεύθερο, 200 μ. ελεύθερο, 400 μ. ελεύθερο, 1500 μ. ελεύθερο), Μάρκο Ιακωβίδη (κολύμβηση / 50 μ. πρόσθιο, 50 μ. ελεύθερο), Σωτήρη Σιαπάνη και Κωνσταντίνο Σκορδή (μπιτς βόλεϊ), Δημήτρη Χριστοφή (πυγμαχία / -60 κ.), Γιώργο Μπαλαρτζισβίλι (τζούντο / -60 κ.), Σοφία Ασβεστά (τζούντο / -48 κ.), Λευτέρη Νέο (τένις / μονό, μικτό διπλό) και Ελίζα Ομήρου (τένις / μονό, μικτό διπλό).
 
Κυπριακή συμμετοχή δεν θα υπάρξει σε ράγκμπι 7s, μπιτς σόκερ και ποδηλασία δρόμου.
 
Από κει και πέρα, την αποστολή συνοδεύουν επτά προπονητές, ένας ιατρός, ένας φυσιοθεραπευτής, ένας δημοσιογράφος και η αρχηγός αποστολής. Πρόκειται για τους Κάλλη Χατζηιωσήφ (αρχηγό αποστολής), Αλέξη Σαμμούτη (ιατρό), Αντώνη Ζαχαρόπουλο (φυσιοθεραπευτή), Ηρόδοτο Μιλτιάδους (δημοσιογράφο), Παναγιώτη Χαραλάμπους (προπονητή στίβου), Αγνή Χαραλάμπους (προπονήτρια στίβου), Φοίβο Δουκανάρη (προπονητή κολύμβησης), Γιάννη Πετρούδη (προπονητή μπιτς βόλεϊ), Ανδρέα Ιωάννου (προπονητή πυγμαχίας), Χρίστο Χριστοδουλίδη (προπονητή τζούντο) και Λούκα Τσεκατέλι (προπονητή τένις).
 
Οι στόχοι της αποστολής
Ο ανταγωνισμός σε όλα τα αθλήματα βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, αφού ισχυρές χώρες, όπως η Αγγλία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Τζαμάικα, η Σκωτία, η Νέα Ζηλανδία, συμμετέχουν μεταξύ άλλων. Με την Κύπρο να έχει κατακτήσει μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο κατά την προηγούμενη διοργάνωση, το 2015 στη Σαμόα, γίνεται αντιληπτή η αγωνιστική δυσκολία. Όμως η επιτυχία στο αγωνιστικό σκέλος δεν αποτελεί το μοναδικό στόχο της κυπριακής αποστολής, όπως τόνισε η αρχηγός αποστολής κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ: «Με την αποστολή να αποτελείται από παιδιά, πρώτο μας μέλημα είναι να παρουσιάσουμε μια σοβαρή και σωστή εικόνα, δημιουργώντας ένα ομαδικό κλίμα. Θέλουμε οι νεαροί και νεαρές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες που θα τους ωφελέσουν στη συνέχεια της αθλητικής τους σταδιοδρομίας. Όσον αφορά το αγωνιστικό, θέλουμε οι Κύπριοι αθλητές να δώσουν το 100% και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Αν το κάνουν αυτό, θα έρθουν και τα μετάλλια».
 
Ηρόδοτος Μιλτιάδους
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Search