Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

16o Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων : Με όραμα και φιλοδοξίες

 

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΕ-ΕΑΚ: Δημήτρης Γαβριήλ

Εμπνευσμένοι από τις πρόσφατες επιτυχίες των μεγαλύτερων ηλικιακά αθλητών και αθλητριών στις πρόσφατες διεθνείς συμμετοχές τους, οι νεαρότεροι εκπρόσωποι της Κύπρου ταξιδεύουν σήμερα (23/07) για τη Σλοβακία ενόψει του 16ου Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων (EYOF). Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Μπάνσκα Μπίστριτσα από τις 24 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2022.
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα λάβει μέρος στους αγώνες με αποστολή 27 αθλητών σε επτά από τα δέκα αθλήματα του αγωνιστικού προγράμματος. Ο αριθμός των 27 αθλητών είναι ο μεγαλύτερος για κυπριακή αποστολή σε Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων μετά τις πρώτες δύο διοργανώσεις που συμμετείχαμε το 1991, και το 1993.
Οι μικροί αθλητές έχουν υψηλές φιλοδοξίες και απαιτήσεις. Σε τέτοιες διοργανώσεις, σημασία έχει η συμμετοχή, ωστόσο οι νεαροί έχουν στόχο να διακριθούν μέσα από τις δικές τους αθλητικές επιδόσεις και τον χαρακτήρα τους, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα για τη χώρα τους.

Ο πίνακας των αθλημάτων/αθλητών είναι ο ακόλουθος.

Κυπριακή αποστολή αθλητών EYOF «Bansca Bistrica 2022»
Α/Α Άθλημα Νέοι Νεάνιδες Σύνολο
1. Αντισφαίριση 1 1 2
2. Γυμναστική 3 2 5
3. Κολύμβηση 1 1 2
4. Μπάτμιντον 1 1 2
5. Ποδηλασία 2 2 4
6. Στίβος 3 7 10
7. Τζούντο 2 - 2
Σύνολο 13 14 27

Οι αθλητές όλων των αθλημάτων θα συνοδεύονται από τους προπονητές τους. Την ιατρική ομάδα αποτελούν η γιατρός Ελίζα Χριστοπούλου και ο φυσιοθεραπευτής Ευαγόρας Δαμιανού. Η κυπριακή αποστολή θα αναχωρήσει σήμερα στο μεγαλύτερο της μέρος από το αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση για τη Βιέννη (κάποια μέλη θα μεταβούν μεμονωμένα άλλες μέρες, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων). Από την πρωτεύουσα της Αυστρίας η αποστολή θα μεταβεί στη γειτονική Σλοβακία και την Μπάνσκα Μπίστριτσα οδικώς.
Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου σε πάρκο κοντά στο SNP (Slovak National Uprising) Memorial, που και θα είναι το fan zone των αγώνων. Περιλαμβάνει την παρέλαση των αθλητών, την κήρυξη των αγώνων και το άναμμα της Φλόγας. Θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σλοβακική εθνική τηλεόραση (RTVS) και θα αρχίσει στις 21:30 ώρα Κύπρου. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης στις 30 Ιουλίου. Η αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο την Κυριακή 31 Ιουλίου μέσω Βιέννης.

Παράλληλη δράση
Μαζί με την αποστολή θα ταξιδέψει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Δρ. Κλέα Παπαέλληνα, υπό την ιδιότητα της ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και η Young Ambassador Ντανιέλλα Βανέσσα Υψαρίδου. Το πρόγραμμα των «Young Ambassadors» λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα αθλητών, οι οποίοι με σύγχρονες μεθόδους συμβάλλουν στην προβολή και μετάδοση των Ολυμπιακών Αξιών ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης.
Στις δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της ΕΟΕ έχει ενταχθεί επίσης και το πρόγραμμα OCEP (Olympic Culture Education Programme) μέσω του οποίου μαθητές σχολείων κάθε χώρας συνδέονται με αντίστοιχα σχολεία άλλων χωρών και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια των αγώνων οι μαθητές του σλοβακικού σχολείου θα επισκεφθούν το χώρο των αγώνων όπου θα πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες, θα γνωριστούν με τα μέλη της κυπριακής αποστολής και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις τους για την Κύπρο.

 

 

 

Search