Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Παρούσα στην 22η Γενική Συνέλευση ANOC

Η Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), πραγματοποίησε το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου στην Πράγα, την 22η Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 205 χώρες και πέραν των 1300 συνέδρων και παρατηρητών από διάφορους οργανισμούς, αριθμοί οι οποίοι αποτελούν ρεκόρ. Σε αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησε στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης. 

Η ANOC κάλεσε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές μέλη της, όπως οι δραστηριότητες και η άσκηση πολιτικής εκ μέρους τους, να βασίζεται στις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ολυμπιακού προγράμματος Agenda 2020 και συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ευαρέσκεια για την υλοποίηση της απόφασης για αριθμητική ισότητα των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού και υπήρξε παραίνεση όπως η προσπάθεια για αύξηση των γυναικών στην ανώτερη διοίκηση του ολυμπιακού κινήματος συνεχιστεί.  

H ANOC επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων χρηστής διακυβέρνησης και επικύρωσε την πρόταση της Νομικής Επιτροπής για τροποποιήσεις του καταστατικού του οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή. Αποφάσισε την δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής της ANOC και κάλεσε τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να προχωρήσουν προς ανάλογες ενέργειες.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, η ANOC μελέτησε μέτρα για προστασία των καθαρών αθλητών. Χαιρέτησε την δραστηριότητα των ανεξάρτητων επιτροπών που υπάγονται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να απαιτούνται γενικευμένες κυρώσεις πριν οι δύο αυτές επιτροπές ολοκληρώσουν το έργο τους, υπενθυμίζοντας ότι η WADA, αλλά και οι Εθνικοί Οργανισμοί Αντι-Ντόπινγκ (NADO) είναι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών και δεν πρέπει να συμμετέχουν σε δηλώσεις καθορισμού της πολιτικής. Η Γενική Συνέλευση χαιρέτησε την πρόθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ να μελετήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο την ενδεχόμενη αναστολή τους, για να συμμετάσχει η χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιενγκ Τσανγκ τον Φεβρουάριο. Κάλεσε παράλληλα όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους με βάση τους κανονισμούς της WADA.
 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για τη νέα διοργάνωση, που είναι οι Παράκτιοι Παγκόσμιοι Αγώνες που θα γίνουν στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. το 2019.


 

 

Search