Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη Παύλου Κοντίδη στα "Ολυμπιακά Νέα"

Μιλώντας στο τεύχος Μαΐου 2020 των «Ολυμπιακών Νέων» από το Σπλιτ της Κροατίας, ο Παύλος Κοντίδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους συναθλητές του στην Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα, μετά και την αναβολή του «Τόκιο 2020» για ένα χρόνο. «Αυτό που θέλω να πω σε όλους και είμαι σίγουρος οι πλείστοι το εφάρμοσαν, παρά τις δυσκολίες αυτών των δύο μηνών, ήταν να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, που είναι ο περισσότερος χρόνος για προετοιμασία, και ειδικά γι΄ αυτούς που δεν πήραν ακόμη την πρόκριση και τους νεαρούς για τους οποίους ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, τα όνειρα μας και οι στόχοι μας δεν έχουν ακυρωθεί, απλά έχουν μεταφερθεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

Όσον αφορά την ψυχολογία των αθλητών αυτή την περίοδο, είπε: «Εκείνο που αντιλήφθηκα είναι πως είναι πολύ εύκολο, αν αφήσεις την κατάσταση να σε επηρεάσει, να πέσεις σε κατάθλιψη. Είναι στο χέρι μας ως αθλητές η θετικότητα, και να κρατάς το κίνητρο σου ψηλά. Δεν θα γίνουν φέτος οι Ολυμπιακοί, αλλά θα γίνουν του χρόνου και απλά θα πρέπει να περιμένουμε πέντε χρόνια αντί τέσσερα για το μεγάλο ραντεβού».

Με τους άλλους αθλητές της Κύπρου, ο Κοντίδης είναι σε επαφή μέσω social media: «Έχουμε επαφή, βασικά μέσω των social media. Γενικά, παρακολουθώ τα πλείστα μέλη της ομάδας μας και αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν την πρόκριση. Βλέπω ότι όλοι είναι πίσω στις προπονήσεις και χαρούμενοι. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2012 λάνσαρε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα “Towards Tokyo”, το οποίο σκοπό έχει την οικονομική στήριξη αθλητών της Κύπρου, στην προσπάθεια που κάνουν για πρόκριση και προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς: «Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει ακόμη και πάμε πολύ καλά. Ήδη δόθηκαν κάποια κονδύλια σε αθλητές. Για παράδειγμα, στην Μαριλένα Μακρή δόθηκαν δύο πανιά τα οποία χρειαζόταν. Τον Πάρη Μπατζάβαλη τον βοηθήσαμε με συμπληρώματα όταν πήγε στη Νότια Αφρική για προετοιμασία. Οι άλλοι αθλητές δεν χρησιμοποίησαν ακόμη το κονδύλι, λόγω της αναβολής. Όταν θα ξαναεπανέλθουμε, θα ζητήσουμε και άλλη στήριξη του κόσμου προς το πρόγραμμα».

Ο Κοντίδης πέρασε την περίοδο της πανδημίας στο Σπλιτ της Κροατίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο του σπίτι: «Επέστρεψα εδώ και μερικές εβδομάδες στη θάλασσα και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζομαι κάτι άλλο. Τον Μάρτιο και Απρίλιο ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα εδώ σε σχέση με την Κύπρο, αφού δεν υπήρχαν τόσο αυστηροί περιορισμοί. Υπήρχαν οδηγίες για περιορισμό της κίνησης και ο κόσμος τις τηρούσε. Με την πάροδο του χρόνου, καλυτέρεψαν τα πράγματα και με τον καιρό να είναι πολύ καλύτερος, βλέπεις πλέον αύξηση του κόσμου στο δρόμο. Στην αρχή έκλεισαν όλα τα αθλήματα, όμως επανήλθαν πρώτα οι αθλητές των υψηλών κατηγοριών προπόνησης, και εμείς μέσα και μετά οι υπόλοιποι αθλητές. Τώρα, είναι λες και επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Άνοιξαν γυμναστήρια, κομμωτήρια και καταστήματα».

Για το πότε θα έρθει στην Κύπρο, ο Παύλος είπε: «Πεθύμησα την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Δεν ήθελα όμως να έρθω τώρα, με την κατάσταση όπως είναι. Προτίμησα να αποφύγω τα αεροδρόμια. Περιμένω να ανοίξουν τα αεροδρόμια και να μην είναι υποχρεωτική η καραντίνα δύο εβδομάδων, ελπίζω τον Ιούνιο. Από το Σπλιτ έχω καλή σύνδεση με την Αθήνα, έτσι θα είναι μικρό το αεροπλάνο, πιθανόν άδειο και με ταξίδι σε δύο χώρες όπου το πρόβλημα περιορίστηκε σημαντικά».

Ο Παύλος Κοντίδης μίλησε και την υποψηφιότητα του για την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, με τις εκλογές για τις τέσσερις θέσεις να μεταφέρονται για το 2021: «Είναι πολύ τιμητικό που είμαι ανάμεσα στους 30 υποψήφιους, προερχόμενος από μια μικρή χώρα. Αν δεις τα μαθηματικά και τις στατιστικές, οι πιθανότητες εκλογής δεν είναι πολλές, αλλά αν βλέπαμε πάντα τα στατιστικά, ως Κύπρος δεν θα πετυχαίναμε τίποτα απ΄ όσα έχουμε κάνει! Θα δουλέψουμε και σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω θα πάμε καλά».

Τέλος, τον ρωτήσαμε για την επάνοδο του στο Νο1 του κόσμου στα Laser και αν αυτό λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του προσδίδει πίεση ή ώθηση: «Δεν θα πω ότι μου φέρνει πίεση, αφού υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αθλητές που μπορούν να πετύχουν κάτι υψηλό. Η παγκόσμια κατάταξη είναι απλά όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο χρόνων σε ένα πίνακα. Κανείς δεν θα θυμάται ποιος ήταν πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά ποιος πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»!

Κλείνοντας, ο Κοντίδης θέλησε να ευχαριστήσει τους χορηγούς του για τη στήριξη τους, ΟΠΑΠ Κύπρου, RCB Bank, Ayia Napa Marina, Πετρολίνα, Ίδρυμα Λεβέντη. Ενώ στηρίζεται από το Easy Family of Brands, το Stelios Philanthropic Foundation και το VITA Group.

 

 

Search