Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

2 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα "έφυγε" ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν

Πιέρ ντε Κουμπερτέν! Ο αναγεννητής της Ολυμπιακής Ιδέας και του Ολυμπιακού κινήματος. Όραμα του ήταν να επαναφέρει τους Αγώνες σε μια πιο σύγχρονη μορφή. Πάλεψε σκληρά και με πολύ κόπο, επιμονή και αγώνα ενάντια στο κατεστημένο και στα εμπόδια που έβρισκε, τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα το «απολαμβάνουμε» μέχρι και σήμερα, χάρη σε αυτό τον σπουδαίο και θαρραλέο οραματιστή.

«Αγαπούσε τους απλούς ανθρώπους και γνώριζε πολύ καλύτερα από καθένα να κινεί τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητα όσων τον περιστοίχιζαν, ιδιαίτερα των νέων. Η νεότητα, το μέλλον της, η καλλιέργειά της, η υγεία της, οι εμπνεύσεις και ο φρονηματισμός της, ήταν όσα είχε τάξει σκοπό της ζωής του και τα είχε επιτύχει».

«Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 1937. Την ώρα που έκανε μόνος το συνηθισμένο καθημερινό του περίπατο σε ένα από τα όμορφα πάρκα της Γενεύης, λίγο ψηλότερα από την ονομαστή λίμνη, κάθισε σε ένα ξύλινο παγκάκι, κάτω από μια χιλιόχρονη βελανιδιά, έγειρε το κεφάλι και έσβησε ήρεμα στην ηλικία των 74 ετών, ο μεγάλος ιδεαλιστής Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο ανιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ζούσε κάπως περιορισμένα με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, αυτός ο ευπατρίδης, που είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του στην υπηρεσία μιας ιδέας. Τον είχαν παραμελήσει μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της ΔΟΕ, τον είχαν σχεδόν εγκαταλείψει, αυτόν που είχε προσφέρει όλη τη ζωή του στη μεγάλη αποστολή που υπηρετούσε».

Η καρδιά του, όπως ό ίδιος είχε ζητήσει, αναπαύθηκε στο Άλσος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, στην Αρχαία Ολυμπία.

Bibliography: Λιβέρης, Γιώργος. Η ιστορία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδος : 1894-1994. Αθήνα: Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, 1995.

 

 

Search