Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

ΚΟΕ : Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδος Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 το Ολυμπιακό Μέγαρο, και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνο Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Τον κ. Αυγενάκη συνόδευαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο η Σύμβουλος Πρεσβείας Α, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο Ευρύκλεια Παναγιώτου και ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Νικόλαος Κερερές. Παρόντες επίσης ήταν από πλευράς ΚΟΕ, ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας, ο Ταμίας Δαμιανός Χατζηδαμιανού, τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κάλλη Χατζηιωσήφ και Γιώργος Παπαγεωργίου και η Γενική Διευθύντρια Όλγα Πιπερίδου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Αυγενάκη στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στο Σπίτι του Αθλητισμού στην Κύπρο όπου στεγάζονται όλες οι Ομοσπονδίες, και αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς, εθνικούς, θρησκευτικούς και ιδιαίτερα στους αθλητικούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι δια μέσου του αθλητισμού ο κυπριακός ελληνισμός βρήκε διέξοδο έκφρασης σε πολύ δύσκολες περιόδους για την πατρίδα μας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις σχέσεις Αθλητικών Ομοσπονδιών Κύπρου-Ελλάδας και στις συμμετοχές κυπρίων αθλητών με τα Ελληνικά χρώματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, ευχαρίστησε για την φιλοξενία, και σημείωσε ότι στις δύο χώρες υπάρχει μία Ελληνική ψυχή, τονίζοντας ότι διαχρονικά η Κύπρος δίνει και παίρνει από την Ελλάδα : «Έχουμε υιοθετήσει το μοντέλο στέγασης των Ομοσπονδιών στο Ολυμπιακό Μέγαρο και δημιουργούμε κάτι ανάλογο στο χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Υπάρχουν σε ισχύ μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τα οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να ενδυναμωθούν. Στην Ελλάδα εφαρμόσαμε το σύστημα των κριτηρίων για την κατανομή των κονδυλίων στον αθλητισμό, δημιουργήσαμε το μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων, κατοχυρώσαμε τη συμμετοχή των αθλητών στις Διοικήσεις των Σωματείων, περάσαμε με νόμο τα όρια ηλικίας και θητειών στο πλαίσιο της διοίκησης και γενικά εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του αθλητισμού. Αυτά είναι ζητήματα που θα μπορούσαν να τύχουν επεξεργασίας και να βοηθήσουν και τον Κυπριακό αθλητισμό. Σημαντική αλλαγή θεωρείται -κάτι που ενδιαφέρει εμμέσως και την ΚΟΕ αφού ήταν οδηγία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής-, η μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθεια που παρείχε η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ, ιδιαίτερα το τελευταία διάστημα που το ΕΣΚΑΝ στην Ελλάδα υπολειτουργούσε, στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων μας στον κρίσιμο αυτό τομέα. Το ΕΣΚΑΝ στην Ελλάδα παύει να υφίσταται και δημιουργείται στο αντίστοιχο του Κυπριακού προτύπου ο ΕΟΚΑΝ, ένας νέος οργανισμός που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Αυγενάκης ξεναγήθηκε επίσης στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα του Ολυμπιακού Μουσείου.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
6 Οκτωβρίου 2020

 

 

Search