Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Η ΚΟΕ σε συνεργασία με Δήμο Πάφο συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, Εκδηλώσεις εορτασμού Ολυμπιακής Ημέρας στην Πάφο

Αγώνες Δρόμου 1χλμ και 5χλμ (εκκίνηση από Πλατεία Κέννεντυ 20.00)

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, πραγματοποιούν την Τετάρτη 15 Ιουνίου εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Κύριο μέρος των εκδηλώσεων η συνδιοργάνωση Αγώνων Δρόμου με το Σωματείο Δρομέων Περικλής Δημητρίου καθώς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες εις μνήμην του τέως Προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στην οποία ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Γεώργιος Χρυσοστόμου, ευχαρίστησε τον Δήμο, και ιδιαίτερα το Δήμαρχο της Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση της ΚΟΕ για την συνεργασία αυτή.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Στο μήνυμα του, ο Προέδρος της ΔΟΕ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο σκοπός του Ολυμπιακού Κινήματος ήταν πάντα η προώθηση της ειρήνης μέσω του αθλητισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή την Ολυμπιακή Ημέρα, κατά την οποία γιορτάζουμε την ίδρυση του Ολυμπιακού Κινήματος, είναι η καλύτερη στιγμή για να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας αυτή την αποστολή ειρήνης σημειώνοντας ότι «η δύναμη του αθλητισμού είναι η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται μεταξύ των ανθρώπων».

Στο ιστορικό και τη σημασία της Ολυμπιακής Ημέρας, αναφέρθηκε η Κοσμήτορας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ) και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ Δρ Κλέα Παπαέλληνα. Όπως ανέφερε η ΔΟΕ υιοθέτησε την 23η Ιουνίου ως ημέρα εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας, τιμώντας την 23η Ιουνίου 1894 ως ημέρα ίδρυσης της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο φετινός εορτασμός μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλγερία.

Αναφερόμενη στην συμμετοχή της ΚΟΕ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούντια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο αυτή τη μέρα, η Δρ Κλέα Παπαέλληνα είπε ότι η ΚΟΕ και η ΕΟΑΚ, μέσα από την εκδήλωση αυτή στοχεύουν στην προβολή, προώθηση και διάδοση των ολυμπιακών αξιών της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού στην κυπριακή κοινωνία και νεολαία, προσθέτοντας και τα ακόλουθα : «Σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το Ολυμπιακό Κίνημα και με αυτές τις αρχές πρέπει να συνδέουμε όλες μας τις πράξεις στη ζωή μας για να γίνουμε καλύτεροι και να έχουμε θετική επίδραση στην κοινωνία»,

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και συντονιστής της αυριανής εκδήλωσης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας την εκδήλωση της Τετάρτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συνειδητά επέλεξε να πραγματοποιήσει τους εορτασμούς στην Πάφο, σημειώνοντας ότι και για τα επόμενα χρόνια, η επιλογή θα είναι πόλεις εκτός Λευκωσίας με την ευχή από τον επόμενο χρόνο να δοθεί η ευκαιρία να γίνουν οι εορτασμοί στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στην Κερύνεια: «Είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κύπρου. Κατ΄επέκταση ξεκινάμε από φέτος μια προσπάθεια, η Ολυμπιακή Μέρα και το Olympic Run να διεξάγεται σε όλη την Κύπρο. Κάναμε αρχή με την Πάφο», σημείωσε.

Εκ μέρους του Δήμου και εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της Πάφου, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γεώργιος Τσέλεπος, σε χαιρετισμό του ευχαρίστησε, την ΚΟΕ τόσο για την επιλογή της Πάφου για την διοργάνωση αυτού του αγώνα, αλλά και για την απόφαση της όπως όλα τα έσοδα των συγκεκριμένων εκδηλώσεων να πάνε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλης της Πάφου σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής : «Οι έννοιες αγώνας, άμιλλα, άθλος, αρετή, συμπυκνώνουν τις αξίες του Ολυμπισμού οι οποίες μας εμπνέουν μέχρι σήμερα. Ο υγιής ανταγωνισμός, και η ευγενής άμιλλα, εξευγενίζουν τον άνθρωπο, αναδεικνύουν το ήθος και καλλιεργούν την αλληλεγγύη. Στόχος η ανάπτυξη ενός μαζικού, δυναμικού αθλητικού κινήματος σε όλη την πόλη μας, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε ανοικτό χώρο που επιτρέπει να διεξάγονται αθλήματα».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων «Περικλής Δημητρίου», Σωκράτης Σωκράτους, παρουσιάζοντας τη διοργάνωση των αγώνων δρόμου, κάλεσε τους αθλητές και τις αθλήτριες, αύριο στις 20.00, στην πλατεία Κέννεντυ, στο Δήμο Πάφου, όπου θα δοθεί η εκκίνηση για τους, δύο αγώνες απόστασης 1χλμ και 5χλμ. και ανέφερε: «Οι συμμετέχοντες θα διαγωνισθούν σε δεκαέξι (16) ηλικιακές κατηγορίες και σε όλους τους αθλητές θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο, δίπλωμα και φανέλα συμμετοχής. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πέραν των 200 αθλητών αύριο στην Πάφο».

Ο κ. Σωκράτους κάλεσε παράλληλα τον κόσμο, να μπει στο worldsmarathons.com και να εγγραφεί στον αγώνα. Οι αριθμοί συμμετοχής, σημείωσε, θα παραδοθούν αύριο, στις 19.00, από την πλατεία Κέννεντυ, ενώ όπως ανέφερε όσοι δρομείς από άλλες επαρχίες θέλουν να συμμετέχουν, για τη μεταφορά τους θα υπάρξει λεωφορείο που θα αναχωρήσει από Λευκωσία στις 16.00, μέσω Λεμεσού. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 99411411 και 99528602.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
14 Ιουνίου 2022

 

 

Search