Ο αθλητισμός στην Κύπρο υπήρξε από την αρχαιότητα και αποτελούσε πάντοτε μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευρήματα, καταγραφές και πολυάριθμες αναφορές μαρτυρούν την άθληση στην πατρίδα μας. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζει να γράφεται μέχρι σήμερα. Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος γνωρίζει τις ρίζες του και από που προέρχεται. Θέτει τις βάσεις του και προχωρά με γνώσεις, αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Πάμε λοιπόν να μάθουμε για την ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού και πότε πρωτοεμφανίστηκε, μέσα από τα βιβλία της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης.
«Ιστορία του κυπριακού αθλητισμού»
Ένα τετράτομο βιβλίο, που αναφέρεται στον αθλητισμό από την αρχαιότητα μέχρι το 1960. Μια μετάβαση από την ιστορία του αθλητισμού στην εξέλιξη του, ο αθλητισμός μέσα από τη θρησκεία και την αθλητική τέχνη. «Σε άψογη γλώσσα Ελληνική κι ύφος λιτό και συνάμα παραστατικό, με αναρίθμητες συνοδευτικές φωτογραφίες, ξαναζωντανεύουν μπροστά μας… αγώνες πάμπολλοι και ποικίλοι. Παρελαύνουν, αθλητές διακεκριμένοι και εξέχουσες προσωπικότητες με σημαντικότατη προσφορά στον κυπριακό αθλητισμό και την εξέλιξη της παιδείας και του αγώνα για ελευθερία» (Σταύρου 2007). Το ταξίδι συνεχίζεται μέσα από την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τις Κυπριακές συμμετοχές και τον προικισμένο Έλληνα Δημήτριο Βικέλα. Αναφορές σε αθλητικά ιδρύματα, στα αθλήματα των προγόνων μας, σε αγωνίσματα σε αθλητικούς χώρους. Αυτά και πολλά άλλα θα βρείτε στους τέσσερις τόμους που αποτελούν την Ιστορία του κυπριακού αθλητισμού, γραμμένη από τον αθλητή του στίβου και της ζωής Ανδρέα Χατζηβασιλείου.
Bibliography: Χατζηβασιλείου, Ανδρέας. Ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Λευκωσία: Αρμίδα, Σχοινοβάτης, 2004-2012.
«Ο κλασσικός αθλητισμός στην Κύπρο»
Η ίδρυση των Αθλητικών Γυμναστικών Συλλόγων, οι Α' Παγκύπριοι Αγώνες του 1896, Επαρχιακοί Αγώνες του 1899, Αγροτικοί Αγώνες, Τα Παγκύπρια, Παγκυπριονίκες και αθλητικά πορτραίτα μεγάλων μορφών του Κυπριακού κλασσικού αθλητισμού είναι μερικά από τα θέματα που εμπλουτίζουν το βιβλίο του Παύλου Αγγελινίδη. Άξιος αθλητής του στίβου και αργότερα σπουδαίος προπονητής αθλητών με αθλητικό πνεύμα και χάρισμα στο να «δημιουργεί» αθλητές που έγραψαν ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό.
Bibliography: Αγγελινίδης, Παύλος. Ο κλασσικός αθλητισμός στην Κύπρο : 1892-1925 . Λεμεσός, 1973.
«Ο αθλητισμός στην Κύπρο : μια ιστορία αιώνων»
«Για να φτάσουμε στις ρίζες του Κυπριακού Αθλητισμού, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σε συντομία την ίδια την ιστορία του νησιού μας. Μέσα απ’ αυτή την αναδρομή θα δούμε και θα διαπιστώσουμε ποιοι ήταν οι ουσιαστικοί φορείς του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος στην Κύπρο». Μια προσέγγιση του αθλητισμού, μέσα από την τέχνη. Ένα εγχειρίδιο με ζωντανές απεικονίσεις που μαρτυρούν την ύπαρξη του αθλητισμού στην Κύπρο από τα βάθη των αιώνων, από την εποχή του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εικόνες που μαρτυρούν τους δεσμούς της Κύπρου με το Ολυμπιακό Ιδεώδες από την αρχαιότητα.
Bibliography: Ο αθλητισμός στην Κύπρο : μια ιστορία αιώνων. Λευκωσία: Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, 2012.
«Αθλητισμός στις πόλεις της Κύπρου»
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη εμπλουτίζει τη συλλογή της με βιβλία που αφορούν πόλεις της Κύπρου. Κάθε βιβλίο περιέχει κεφάλαιο αφιερωμένο στον Αθλητισμό. Γίνονται αναφορές σε αθλητές και πρωταθλητές που αγωνίστηκαν για την πόλη τους, Γυμναστικοί Σύλλογοι κάθε πόλης, αθλητές των σωματείων που εκπροσώπησαν την πόλη σε διοργανώσεις και πρωταθλήματα. Ο κλασσικός αθλητισμός που είχε μπει για τα καλά στη ζωή των Κυπρίων. Ποδοσφαιρικές συγκρούσεις. Πλούσια συλλογή σε φωτογραφικό υλικό. Αυτά και για πολλά άλλα μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την ανάπτυξη του αθλητισμού στις πόλεις της Κύπρου. Σας προτείνουμε τα πιο κάτω βιβλία.
Bibliography:
Λεμεσός : καινοτόμος και πρωτομάστορας . Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος, 2012.
Λευκωσία : της νήσου η πρωτεύουσα. Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος, 2012.
Κερύνεια : του βίου ημών ενθύμια. Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος, 2008.
Πάφος : ήταν άλλες εποχές. Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος, 2011.
Λάρνακα : ευωδιάς αναπολήσεις. Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος, 2009.